2024.03.29. - Auguszta

Így nyerte meg az idős tehénpásztor az ultramartont

Így nyerte meg az idős tehénpásztor az ultramartont
Így nyerte meg az idős tehénpásztor az ultramartontAz ausztrál Cliff Young nem egy átlagos marathonfutó volt, hanem egy 61 éves krumpliföldeken dolgozó farmer, aki még mindig az édesanyjával élt és ráadásul még futócipője sem volt soha. Így nem is vette őt senki igazán komolyan, amikor jelentkezett a világ egyik legkönyörtelenebb futására. Az ultramarathonon ugyanis egy hét alatt kell megtenni gyalog a Sydney és Melborne közötti 875 kilométeres távolságot. Young szokatlan tréningmódszert eszelt ki: edzésképpen a tanya körül kergette a teheneit gumicsizmában.
Ráadásul mindezt fogak nélkül tette, a protézisét ugyanis otthon kellett hagynia, mivel az túlságosan zörgött kocogás közben.

A verseny kezdetének napján tíz sportos fiatalember mellett állt fel a startvonalhoz. Riválisai közül többet nagy cégek is támogattak, ezzel szemben Young egy ócska pár cipőben és (a megfelelő szellőzés érdekében) egy házilag kilyuggatott mackónadrágban feszített mellettük.

Amikor eldördült a startpisztoly, a fiatalok fürgén kilőttek, hamar maguk mögött hagyva a komótosan kocogó öregurat. Mindenki kizártnak tartotta, hogy Young képes lesz végigfutni a távot.

Mert nem ismerték a titkát.


A krumplis gazdának ugyanis nem volt szüksége alvásra a verseny ideje alatt. A több évtizedes munka mellett, amit a gulya őrzésével töltött, nem csak kiváló kondíciója és állóképessége lett, de a tehénpásztorként azt is megtanulta, hogyan maradjon ébren hosszú éjszakákon keresztül. Míg versenytársai éjjel fáradtan horkoltak az úton, Young játszi könnyedséggel beelőzte őket és az élre tört.

Az első két nap során mindössze három órát aludt és lekocogott 320 kilométert. Amikor átszakította a célszallagot, egyben meg is döntötte a verseny addigi rekord eredményét két teljes nappal. A következő befutó tíz órával később jelent csak meg.

Cliff Young 10.000 dollárt nyert fantasztikus teljesítményével, amiről azon melegében le is mondott azt állítva, hogy nem a pénzért csinálta. A díjat ehelyett gavallérosan szétosztotta a következő öt befutó között.