2024.04.16. - Csongor

Fejátültetést terveznek

Fejátültetést terveznek
Fejátültetést terveznekEgy harminc éves orosz férfi, Valery Spiridonov szeretne lenni az első, akin a világon először teljes fejátültetést alkalmaznak. Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy kínai orvoscsoport kísérletezik a teljes fejátültetéssel. Kezdetben egereken próbálkoztak, most azonban áttértek az emberhez jelentősen közelebb álló majmok transzplantációjára. A Wired információi szerint az egereknél elértek bizonyos sikereket, a fejátültetésen átesett rágcsálók a műtét után mozogtak és pislogtak, de nem sikerült túl sokáig életben tartani őket.
Ennek ellenére az izomsorvadásban szenvedő Valery Spiridonov mégis alávetné magát a kockázatos műtétnek, mely során fejét egy másik testre helyeznék. Az orvostudományi jelentőségű műtétet Dr. Sergio Canavero, olasz sebész fogja elvégezni, aki a The Guardiannek elmondta, hogy a műtéthez le kell hűteni az agyat, hogy megóvják a vérellátás megszüntetése következtében kialakuló sérülésektől, miután levágták a fejet Spiridonov testéről.

A beavatkozás kevesebb mint egy napot fog igénybe venni, és az idegsebész szerint a sikeres műtét esélye 90 százalékos. A legnagyobb kihívás az operáció során, hogy az agyat a műtét alatt életben tudják tartani, de mindkét fél optimistán tekint a transzplantációra.

Spiridonov elmondta, hogy nagyon bízik abban, hogy sikeres lesz a műtét, ami után egy sokkal szabadabb, önállóbb életet élhet.


Korábban kutyákon is próbálkoztak - sikertelenül

Fejátültetés - durva állatkísérletekkel szervtranszplantációs próba a 60-as években

Kísérleti hidegháború: fejátültetés - 1954-ben Vlagyimir Demikov orosz tudós egy titkos moszkvai laboratóriumban megalkotta a szörnyet: egy teljesen kifejlődött kutya fejét hozzávarrta egy másik kutya felsőtestéhez. Az orosz eredményre az amerikaiak is igyekeztek reagálni. 1970. március 14-én történt, hogy Robert White és asszisztense egy majom fejét távolította el az állat testéről, és egy másik testre illesztette rá. Vajon az állatok ilyen kegyetlen felhasználása vitte a hadászatot, a gyógyszeripart vagy a szépészetet előbbre? Mi értelme volt ennek a borzalomnak?

Amikor a majom magához tért, vicsorgott, orrából vér folyt, közben nézett erre-arra. Ezt követően másfél napot élt, majd belepusztult a műtéti komplikációkba.

White arra számított, hogy hősként ünneplik majd, ehelyett a közvélemény alaposan megdöbbent a kísérlet hallatán. White azonban nem adta föl, tovább kampányolt, hogy támogatást kapjon és következő műtétje egy emberi fej átültetése lehessen.

Mivel a gerincet is el kell vágni a fejátültetéshez... amiben pedig sokmillió idegszál fut, a műtét a mai tudomány állítása szerint nem végrehajtható.

Lehet, hogy valamelyik titkos laborban jelenleg is futnak állatokon fejátültetési kísérletek? Gondoljunk csak bele, hogy milliárdos "nagy fejek" mennyit meg nem adnának azért, hogy egy friss / fiatal testre ráültessék fejüket, benne agyukkal, benne tudásukkal?!?

A téma érdekes feldolgozása volt látható a VIASAT Exploler 2008. március 2-i egyik adásában!

Az Orpheus Állatvédő Egyesület 2006. évi cikkanyagának feldolgozása