2024.04.19. - Emma

117. születésnapját ünnepelte a világ legidősebb embere

117. születésnapját ünnepelte a világ legidősebb embere
117. születésnapját ünnepelte a világ legidősebb embereEmma Morano, aki 1899. november 29-én született Olaszországban, így nemrég ünnepelte a 117. születésnapját. Ezzel ő lett hivatalosan a világ legidősebb embere, és az utolsó, aki aki még a 19. században született. Emma Morano a valaha élt legidősebb olasz, a második valaha élt legidősebb európai (Jeanne Calment után), és egyike a valaha élt tíz legidősebb embernek. Lakóhelyén, a Lago Maggioréban lévő Verbaniában zenés esttel ünnepelték, ahol bemutatták életének legfontosabb állomásait.
Emma Morano hét testvérével nőtt fel, mind fiatalabb volt nála, de mindegyiküket túlélte. 1938-ban, röviddel hét hónapos fia halála után elvált erőszakos férjétől, és egyedül élt, ami ebben a korban a katolikus Olaszországban meglehetősen szokatlan volt. Hetvenöt éves koráig egy jutazsákokat készítő üzemben dolgozott. Az idős nő tavaly óta ágyban fekszik, és ápoló segítségére szorul. Szelleme teljesen ép, csak a hallása és a látása gyenge, valamint a beszéd is nehezére esik.


A valaha élt legidősebb ember hivatalos rekordjától Emma Morano még messze van: az 1997-ben elhunyt francia Jeanne Calment 122 évet és 164 napot élt. Az olasz nő előtt, Susannah Mushatt Jones volt a rekordtartó, aki májusban, 116 éves korában hunyt el New Yorkban.



Forrás: www.erdekesvilag.hu