2024.03.29. - Auguszta

Most már tényleg van borbélyüzlet a Penny Lane-en

Több mint négy évtizeddel azután, hogy a Beatles megénekelte, valóban megnyílt a borbélyüzlet a Penny Lane-en.
A liverpooli utcát a nevét címként viselõ Beatles-dal tette világhírûvé 1967-ben. Paul McCartney azzal kezdi a dalszöveget, hogy "A Penny Lane-en van egy borbély...", ám a Penny Lane-en valójában soha nem volt fodrászat, hanem csak Smithdown Place nevû szûk, rövid mellékutcájában.

Most azonban már van, Barry Hayden fodrászmester ugyanis - aki egyéves volt a dal születésének évében - megnyitotta üzletét a halhatatlanná tett utcában.

Az ötlet üzleti szempontból telitalálatnak bizonyult: Hayden a Daily Mirror beszámolója szerint maga sem hitte volna, milyen népszerû lesz a bolt. A most már tényleg létezõ Penny Lane-i borbélyüzletbe csoportosan térnek be turisták; Brazíliából ugyanúgy érkeznek vendégek, mint Japánból és a világ összes többi sarkából.

A Penny Lane fodrásza mellékfoglalkozásként amatõr fotósnak is felcsapott, vendégei ugyanis rendre megkérik, hogy fotózza le õket, bizonyítékául annak, hogy ott jártak. Hayden szerint sokan csak azért térnek be az õ üzletébe, hogy ott lefényképeztessék magukat.

A Penny Lane-rõl és környékérõl eklektikus, kissé misztikus életképet festõ dal 1967 februárjában, kislemezen jelent meg elõször; a másik oldalon szintén egy klasszikus, a Strawberry Fields Forever volt hallható.