2024.04.24. - György

Országonként egymillió fát akar ültetni egy 12 éves fiú

Országonként egymillió fát akar ültetni egy 12 éves fiú
Országonként egymillió fát ültetne a klímaváltozás ellen egy 12 éves német fiú, akinek ötletébõl alig három év alatt több mint 70 országot behálózó mozgalom fejlõdött ki.

Felix Finkbeiner 2007 januárjában egy iskolai kiselõadáson mutatta be elképzelését elõször. Az ötletet a kenyai Wangari Maathai, az elsõ Nobel-békedíjas afrikai nõ munkásságából merítette. Maathai indította el a Zöld Öv Mozgalmat, az eddigi legnagyobb szabású afrikai erdõtelepítési programot, amelyben 30 év alatt 30 millió fát ültettek.
Az akkor még csak 9 éves német fiú az elõadás végén felvetette, hogy az afrikai példa alapján a világ valamennyi országában ültetni kellene 1 millió fát.

Egy fa évente átlagosan 10 kilogramm szén-dioxidot von ki a légkörbõl, egész élete során pedig 3 tonnányit köt meg az éghajlatváltozást fokozó gázból - érvelt Finkbeiner.

Az ötlet megtetszett tanárának, az elõadást így más osztályokban is megtarthatta a kisdiák, majd néhány héttel késõbb az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) korábbi vezetõje, a német Klaus Töpfer is felfigyelt rá, és elvállalta a védnökséget Finkbeiner bontakozó mozgalma felett.

Az UNEP támogatásával nemzetközi mozgósító, figyelemfelhívó kampány indult. A Plant for the Planet (Ültess a a planétáért!) elnevezésû kezdeményezéshez mostanáig 72 országból csatlakoztak, fõként iskolások, de hírességek is, mint például Gisele Bündchen brazil szupermodell és II. Albert monacói herceg. Felix Finkbeiner május elején érte el az egymilliós célt hazájában, az utolsó fát a Bonn melletti Petersbergen ültette el, egy nemzetközi klímavédelmi tanácskozás helyszínén. A héten ismét Bonnban kampányol, bemutatja mozgalmát 10-12 éves gyerekeknek, és felszólalt a németországi Deutsche Welle nemzetközi közszolgálati mûsorszóró társaság hétfõn kezdõdött éghajlatvédelmi konferenciáján.

A közel 1300 - felnõtt - szakértõ elõtt arról beszélt, hogy generációja számára az éghajlatváltozás életbevágóan fontos probléma. "Nemcsak a jegesmedvéket kell megmenteni, hanem a jövõnket is" - mondta. "A legtöbb felnõttnek a jövõ 20-30 évet jelent, nekünk, gyerekeknek viszont a következõ 80-90 évet."

Az év végi, mexikói klímacsúcson ezért nem engedhetõ meg, hogy megismétlõdjön a tavalyi, koppenhágai csúcstalálkozó kudarca. "A sok beszéd nem fogja megállítani a gleccserek olvadását és az esõerdõk pusztulását" - hangsúlyozta angol nyelvû elõadásában a 12 éves klímavédelmi aktivista, aki mozgalmának jelszavában is a is ezt a gondolatot emelte ki: Stop talking, start planting! (Dumálás helyett ültetést!).