2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Sok szakmában több a pszichopata dolgozó, nézd meg melyikekben

Sok szakmában több a pszichopata dolgozó, nézd meg melyikekben
Sok szakmában több a pszichopata dolgozó, nézd meg melyikekbenNem mondjuk, hogy szakmai ártalom pszichopatának lenni, de egy friss angliai kutatás szerint igenis vannak olyan foglalkozások, melyekben nagyságrendekkel nagyobb a valószínűsége egy pszichopatának, mint a többiben. És most elővesszük a láncfűrészt, mivel az újságíró is benne van. A Nagy Brit Pszichopata Felmérésnek (Great British Psychopath Survey) már a neve is roppant csábítóan hangzik, biztos mindenki örömmel megy el egy ilyen tesztre. Dr. Kevin Dutton angol orvos ebben a felmérésben azokat a szakmákat gyűjtötte össze, melyekben a leginkább fellelhetőek a pszichopatákra jellemző személyiségjegyek vagy azok nyomai. Ezek a jegyek dr. Hervey Cleckley, a pszichopata kutatás amerikai úttörője és Az egészség álarca (The Mask of Sanity) írója szerint a következők:
- felületes báj, melyet a pszichopata fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait,
- tévhitek hiánya és az irracionális gondolkodás más jeleinek hiánya,
- idegeskedés hiánya,
- megbízhatatlanság,
- őszinteség hiánya,
- öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg,
- a megbánás és szégyenérzet hiánya,
- a szociális normák szándékos megszegése,
- gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya,
- kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség,
- empátia teljes hiánya,
- személytelen, unalmas szexuális élet,
- felelőtlenség.

Egyes szakemberek szerint, ha ebből három jellemző illik egy egyénre, az pszichopatának nevezhető.

Kevin Dutton Nagy Brit Pszichopata Felmérése alapján pedig a legtöbb pszichopatát foglalkoztató szakmák listája a következő:

- ügyvezető igazgató
- ügyvéd
- média személyiség (TV/rádió)
- értékesítő
- sebész
- rendőr
- újságíró (???!!!....)
- egyházi munkás
- séf
- köztisztviselő.

Hajlamosak vagyunk azonnal sorozatgyilkosokra és kéjgyilkosokra gondolni, mikor pszichopatákat emlegetünk, de gyakran csupán antiszociális vagy disszociális személyiségzavarra használjuk ezt a szót.

Valamint még egyszer ismételnénk (nem, nem magunkat próbáljuk védeni, áh), hogy Dutton tesztje nem azt állítja, hogy minden ügyvezető igazgató, sebész, újságíró és köztisztviselő pszichopata; valószínűleg arról van szó, hogy a pszichopata személyiségnyomok és a felsorolt szakmákban elhelyezkedő emberek között átfedés lehet. Mindenesetre tanulságos lista.

Pszichopata vagy csak elvont? Döntsd el magad!