2024.05.07. - Gizella

Perrel fenyeget a francia elnök a Sarkozy-vudubabák miatt

Perrel fenyeget a francia elnök a Sarkozy-vudubabák miatt
Párizs - Ügyvédje útján perrel fenyegette meg Nicolas Sarkozy francia elnök azt a francia kiadót, amely õt ábrázoló vudubabát hozott forgalomba egy "használati utasításul" szolgáló kézikönyvvel együtt.

Az eddig húszezer példányban kibocsátott Sarkozy-baba testrészeire az államfõ elhíresült idézeteit nyomtatták, s arra biztatták a vásárlókat, hogy szurkáljanak tût az olyan mondatokba, mint a "Tûnj el te szánalmas seggfej", amely tavaly szaladt ki a száján, mikor valaki nem akart kezet fogni vele.
"Nicolas Sarkozy arra utasított, hogy emlékeztessem önöket rá, bármilyen hivatalt tölt be és hírneve van, kizárólagos és abszolút joggal rendelkezik a saját imázsa felett" - írta Thierry Herzog, az elnök jogi képviselõje a K and B kiadónak küldött levelében, amelyet a Le Monde címû francia lap publikált.

A kiadó egyébként az elnök választási riválisának bábuját is piacra dobta, és Ségolene Royal ügyvédje szerint a politikus szintén jogi ellenlépéseket fontolgat.

A vudu Nyugat-Afrikából eredõ vallás, amelynek fõként a karibi térségben, elsõsorban Haitin és az Egyesült Államok déli részén vannak hívei. A hiedelem szerint a vuduvarázslók képesek a távolból átkot bocsátani ellenfeleikre tûket szurkálva a róluk formázott babába. A vallás szakértõi viszont cáfolják ezeket a közkeletû hiedelmeket.