2024.05.13. - Szervác, Imola

'Obama örület' Amerikában!

Az obamás mütyürkék a legkeresettebbek Amerikában, legyen szó pólóról, sapkáról, kulcstartóról, édességrõl vagy bögrérõl, az fogy a legjobban, amelyikre a leendõ elnök képét nyomták rá - írta a The Washington Times címû amerikai lap.

A Union Station fõvárosi pályaudvaron az ajándékboltok korábban FBI-os és CIA-s pólókkal és poharakkal voltak tömve, most szinte minden szuvenírrõl Obama mosolyog vissza. Az obamás tárgyakat veszik mint a cukrot, még a dohányárus is Obama-szivart árusít.

"Mindenki odavan Obamáért, õrület" - mondta a Capitoliumon mûködõ ajándékshop vezetõje, aki Obama nevét viselõ csípõs szószt, mentolos tablettát és babát is kínál.

A keresleti viszonyokat az árak is tükrözik. Míg a McCain/Palin feliratú, a volt republikánus elnök-alelnökjelölt párost reklámozó póló 3,75 dollárba, a bögrék alig 2 dollárba kerülnek, ugyanezek a termékek Obamával már dupla áron fogynak.

Mivel Obama lesz az elsõ fekete elnök, sokkal nagyobb az érdeklõdés a szuvenírek iránt, mint korábban például Bill Clinton vagy George W. Bush elnök esetében - mondta Martin Brochstein, a nemzetközi licensz szövetség alelnöke. Mint fogalmazott, szinte minden úgy zajlik, mint egy nagy mozifilm bemutatója elõtt, csak ebben az esetben a premier napját a beiktatás napja jelenti.

Lehet kapni obamás rendszámtáblakeretet, kitûzõt, hûtõmágnest és matricát, sõt, még 22 karátos arannyal befuttatott gyõzelmi porcelántálat is. Az interneten megrendelhetõk az Obama gyõzelmérõl tudósító napilapok egykori, díszes keretbe foglalt címlapjai.