2024.04.27. - Zita

Dollármilliókat vesztett Gábor Zsazsa

Dollármilliókat vesztett Gábor Zsazsa
Gábor Zsa Zsa is Madoffra bízta pénzét - több millió dollárt veszített

San Francisco - Legkevesebb hétmillió dollárt veszített Gábor Zsa Zsa azon, hogy a csalással vádolt Bernard Madoff befektetési vállalkozóra bízta a pénzét.

Ügyvédje szerint azonban akár tízmillió dollárt is bukhatott Madoff pirammisjátékszerû csalásán a magyar származású amerikai színésznõ.
Madoff évek óta folytatott gigantikus csalására december közepén derült fény, amikor az üzletember bevallotta, hogy vállalkozása egy nagy hazugság. A 70 éves üzletember kiemelkedõen magas hozamot ígérve vonzotta magához a befektetõket - bankokat, befektetési alapokat és magánszemélyeket egyaránt -, és az új befektetésekbõl fizette ki az elõzõ befektetõi kört.

Meghamisította cége papírjait, hogy elrejtse ügyfelei elõl a veszteségeket. A Wall Street történetének talán legnagyobb, 50 milliárd dolláros befektetõi veszteségét okozó szélhámosságát követte el.

A pórul járt befektetõk között a nemzetközi pénzügyi világ neves szereplõi mellett olyan magánbefektetõk is akadnak, mint például Frank Lautenberg szenátor vagy a Philadelphia Eagles amerikaifutball-csapat tulajdonosa. Az egyik károsult Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendezõ egy jótékonysági alapja, és becsapták a Nobel-békedíjas Elie Wiesel alapítványát is.
Madoff ellen büntetõeljárás indult. Tízmillió dollár óvadék fejében szabadlábon védekezik.