2024.03.19. - József, Bánk

Egyre több ál-vírusvédõ fenyegeti gépünket

Egyre gyakoribb és elterjedtebb az internetes bûnözõk egyik legtrükkösebb módszere, az ál-vírusvédõk használata, amelyek abba a hitbe ringatják a gyanútlan felhasználót, hogy a gépét megvédik, közben vagy semmit sem tesznek, vagy újabb kártevõt csempésznek a gépére.
Ráadásul gyakran ezt olyan keresõkben elhelyezetett "csapdákkal" is teszik, mint amelyek a múlt héten elhunyt Natasha Richardson színésznõ tragikus halála után kutató olvasókra várnak.

Hogy mi köze a március 18-án elhunyt neves angol színésznõ síbalesetben bekövetkezett halálához az ál-vírusvédõknek? Nos, a BBC hírszolgálata szerint jelenleg ez az a téma, amelyet a gátlástalan cyber-bûnözõk a leginkább kihasználnak.

A jelenleg is legelterjedtebb módszer, hogy hamis linkeket helyeznek el Richardson halálával kapcsolatban, amelyek elterjednek a keresõkben, majd amikor a felhasználó ezekre klikkel, akkor ugornak elõ a szóban forgó kis internetes ablakok, és vörös betûkkel figyelmeztetik a felhasználót arra, hogy a gépe súlyosan fertõzött. A bûnözõk a legnépszerûbb, legkeresettebb témákat próbálják megtalálni, és Liam Neeson feleségének halála jelenleg éppen ilyen.

Az ál-vírusvédõket többféle céllal terjesztik. Az egyik az, hogy a felhasználót hamis biztonságba ringassák: minden rendben van, többet már nem kell figyelnie gépére, biztonságban van. A másik módszer, hogy épp ezzel csempésznek trójai típusú vírust a gépére. Az sem ritka, hogy pénzt próbálnak kicsalni a felhasználótól a "teljes verzió" megvásárlására.