2024.05.14. - Bonifác

Két férfi volt egy török asszony ikreinek apja

Hihetetlen meglepetés ért egy török férfit, amikor egy DNS-tesztnek köszönhetõen megtudta: csak egyik ikergyermekének az apja - írta a Sabah címû török újság.
Az igazságra akkor derült fény, amikor a szóban forgó férfi, egy isztambuli biztonsági õr kételkedni kezdett hitvese hûségében, és egy titokban elvégzett DNS-teszttel akart megbizonyosodni arról, hogy valóban õ az apja hároméves ikreinek. A férjnek azért támadtak balsejtelmei, mert cseperedõ fiai feltûnõen nem hasonlítottak egymásra.

A teszt 99,9 százalékos bizonyossággal azt mutatta ki, hogy csak az egyik kisfiú származik tõle - olvasható a napilapban, amely hozzátette, hogy a férfi válóperét lebonyolító bíróság kérésére egy másik laboratórium is megerõsítette az eredményt.

Az anyának, aki Törökország egyik elmaradott, délkeleti térségébõl származik, viszonya volt egy nõs férfival Isztambulban, még mielõtt a családja arra kényszerítette, hogy hozzámenjen késõbbi férjéhez.

A különbözõ apától származó ikrek jelensége, amelynek tudományos neve "szupermegtermékenyítés", nagyon ritkán fordul elõ embernél, de annál gyakoribb az állatoknál, macskáknál vagy kutyáknál.

Akkor következik be, ha a nõnek két petesejtje érik egy menstruációs ciklusban - magyarázta Rusen Aytac, az ankarai egyetem nõgyógyászati tanszékének vezetõje. "Ha ennek az asszonynak rövid idõ alatt két különbözõ férfival volt szexuális kapcsolata, akkor ez ikerterhességet eredményezhet, azonban a megtermékenyített petesejtek különbözõ genetikai állományt hordoznak" - fûzte hozzá.

Más orvosok azt hangsúlyozták, hogy ennek elõfordulási esélye egy a millióhoz, és Törökországban ez az elsõ ismert eset.

A történet szomorú végkifejlete, hogy az idõközben elvált férj úgy határozott: vér szerinti gyermekét felneveli, a másik azonban intézetbe került.

A jelenleg menhelyen élõ anyát szülei és volt férje is halálosan megfenyegette, a bíróság ezért megtiltotta nekik, hogy 500 méternél közelebb menjenek a nõ lakhelyéhez.