2024.04.26. - Ervin

Államellenség lett a Rammstein zenekar Fehéroroszországban

Az állam ellenségévé nyilvánították Fehéroroszországban a Rammstein német rock együttest.

A hard rockot, a metált és az elektronikus zenét ötvözõ zenészek "ártalmasak az állam rendjére" - derült ki az Aljakszandr Lukasenka elnök támogatását bíró társadalmi tanács hétfõi állásfoglalásából, amelyet az együttes március 7-re, Minszkbe tervezett fellépése elõtt tettek közzé.
"A Rammstein számai az erõszak, a mazochizmus, a homoszexualitás és más perverzitások hirdetõi, amelyek szembe mennek a fehérorosz érdekekkel - áll a közleményben. - A koncert engedélyezése hiba, amely sokba kerülhet nekünk".

Az erkölcsbizottság elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a tervezett koncertre már árulják is a Minszk Arénába szóló jegyeket. "Ha az együttes fel akar lépni, elõtte jóvá kell hagyatniuk a programot, hogy megakadályozzuk a szélsõségességet" - fogalmazott a testület vezetõje, aki szerint nem lenne szabad bemocskolni a koncerthelyszín "méltóságát".

A 2009-ben alapított bizottságot sok bírálat éri, amiért korlátozza a gondolatszabadságot. Emberjogi szakértõk szerint Fehéroroszországban a közeli jövõben ezen a téren nem is várható javulás, mert egy év múlva ismét elnökválasztást rendeznek.