2024.05.02. - Zsigmond

Felfüggesztették a szexuális tartalmú dohányzásellenes kampányt Franciaországban

A nem szûnõ tiltakozásokat követõen a kormány nyomására felfüggesztette szexuális tartalmú dohányzásellenes kampányát csütörtökön a Nem dohányzók jogai elnevezésû egyesület.
A dohányzás ellen ötven éve küzdõ francia civil szervezet ugyanakkor elégedettségének adott hangot, hiszen az akció elérte célját: vitát váltott ki a fiatalok dohányfüggõsségérõl. Meggyõzõdésük szerint csak így lehetett reagálni a fiataloknak a dohányellenes érvekkel szembeni közönyére, és szakítani az eddigi gyenge megelõzõ kampányokkal.

A Nem dohányzók jogai csoport arra is emlékeztetett, hogy a szándékosan sokkoló képeket elõre meghatározott helyeken; bárokban, diszkókban, szórakozóhelyeken esténként terjesztették hétfõ óta; eddig összesen 15 ezer szórólapot osztottak szét.

A felháborodást kiváltó plakátokon és képeslapokon egy öltönyös nadrág elõtt térdelõ fiú, illetve egy másikon egy lány látható, szájában egy, a nadrágból kiálló cigarettával. A fiatalok fejét egy kéz kényszeríti arra, hogy szívják a cigarettát. Az orális szexre utaló pózokat ábrázoló plakátokon "A dohányzás a dohány rabszolgasága" felirat olvasható.

A Franciaország Családjai nevû családvédelmi szervezet megkeresésére a reklámszabályozó hatóság a "közvélemény egy részét súlyosan sokkoló hatásra" hivatkozva szerdán felszólította a szervezetet, hogy állítsa le kampányát.

Azt megelõzõen Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter "nem megfelelõnek" minõsítette az akciót, Nadine Morano családvédelmi államtitkár pedig jelezte: amennyiben a Nem dohányzók jogai nem függeszti fel szerinte "tûrhetetlen dolgot sugalló" kampányát, közszeméremsértés miatt feljelentést tesz ellenük.