2024.05.13. - Szervác, Imola

Csaknem fél évszázad után visszakapott kölcsönkönyv

Gyakran elõfordul, hogy késve viszik vissza a könyvtárba a kivett mûveket, na de mégsem majdnem félévszázaddal. Egy brit könyvtár alkalmazottait ugyancsak meglepte és zavarba is ejtette, hogy postaládájukban olyan könyvet találtak, amelynek kölcsönzési ideje 45 éve lejárt.
Nigel Kneale minden bizonnyal lebilincselõ kötetét, amelynek címe Quartermass and the Pit, 1965. október 15-én kellett volna visszavinni. A mû elsõ kiadásának egy példányáról van szó, amely a Penguin kiadó gondozásában jelent meg - számolt be a szokatlan esetrõl pénteken Alison Lawrie, a dinningtoni könyvtár alkalmazottja.

A feledékeny kölcsönzõ személyét homály fedi, mert a könyvtár nyilvántartása nem nyúlik vissza ilyen hosszú idõszakra, és a feladó sem levelet, sem magyarázatot nem mellékelt a kötethez. "Örömmel vennénk, ha az, aki visszaszolgáltatta a könyvet, jelentkezne, hogy megtudjuk, ki áll a történet mögött" - mondta Lawrie. Elárulta azt is, a titokzatos feladónak nem kell aggódnia amiatt, hogy súlyos büntetést kell leszurkolnia.