2024.05.13. - Szervác, Imola

Háromszázezer forintos Farmville-tartozás

Közel háromszázezer forintnyi tartozást hozott össze egy 12 éves brit fiú, aki a saját zsebpénze után édesanyja hitelkártyáját használta a Facebook közösségi portálon található virtuális farmja csinosítására.
A Farmville mezõgazdasági szimulációs játék ingyenes, azonban a játékosok a gyorsabb elõrejutás érdekében valódi pénzt válthatnak a játékban használt virtuális fizetõeszközre.

A túlköltekezõ fiú elsõként a saját 288 fontnyi zsebpénzét költötte el, majd édesanyja hitelkártyáját kölcsönvéve további 625 fontot fordított a terméshozam növelésére és egyéb virtuális földmûvelõ eszközök beszerzésére.

A játékot fejlesztõ Zynga a pénzt nem adja vissza, mert a fiú is azon a címen lakik, amelyen a hitelkártyát regisztrálták. A kártyatárság viszont csak akkor fizethetné vissza a kifogásolt összeget, ha az anya a rendõrségen feljelentené a fiát.

A játékra költhetõ néhánydolláros mikrofizetésekbõl a Farmville fejlesztõjének annyi bevétele származik, hogy a szoftvercég piaci értékét ma már több mint 5 milliárd dollárra (974 milliárd forintra) becsülik.

2009 júniusában indult játékot becslések szerint világszerte 80 millióan játsszák, a kitartóbbak közül mintegy 30 millióan napi rendszerességgel mûvelik a közösségi portálon található földjeiket.