2024.05.06. - Ivett, Frida

Veszélyes közösségi oldalak

Az internetes közösségi oldalak – iwiw, myvip, facebook – megjelenésük óta egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek. E honlapok célja az ismerõsök keresése, és a velük való könnyebb kapcsolattartás. Bár leginkább a 10-35 év közöttiek használják ezeket napi szinten, de minden korosztály képviselteti magát.
A tagoknak van egy személyes adatlapjuk, amelyen sokan meggondolatlanul a legszemélyesebb információkat is megosztják magukról. Az emberek többségérõl kiderül az életkora, a munkahelye, a szokásai, az e-mail címe és sokszor még a telefonszáma is. Látható, ki kit ismer, sõt sok esetben az is, hogy honnan. Éppen ezért ezek a portálok többnyire veszélyt is jelentenek a felhasználóknak.

Kitanics Márk pszichológus, igazságügyi szakértõ lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a segítõ szakmákban – szociális munkás, pszichológus, pszichiáter – dolgozóknak nem ajánlatos a részletes adatközlés ezeken az oldalakon. Ezt azzal indokolta, hogy az õ esetükben különösen fontos a magánélet, és a munka különválasztása. Ez a megállapítás az igazságügyben dolgozókra is helytálló. A bírók, ügyvédek, igazságügyi szakértõk a késõbbi konfliktusok, kellemetlenségek elkerülése érdekében ne tegyék közzé személyes adataikat.

– Velem is elõfordult egy gyermek-elhelyezési ügy során, hogy az érintett fél bejelölt a közösségi oldalon. Természetesen nem reagáltam erre. Egyrészt azért, mert a tárgyalás során ez kellemetlenségeket okozhatott volna, másrészt egyszeri találkozás még nem indokolja az ismeretséget, – mutatott rá Kitanics Márk. A szakember azt is elmondta, hogy alapvetõen hasznosak a közösségi portálok: fontos szerepet töltenek be a kapcsolatszerzésben, és azok fenntartásában. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek meggondolatlanul teszik közzé adataikat, nem számolnak a felelõtlenségük veszélyeivel – zárta Kitanics Márk.