2024.05.08. - Mihály

A világ legnagyobb pljeskavicáját sütötték meg Dél-Szerbiában

Nem hivatalos világrekordnak számító, több mint félmázsás pljeskavicát sütött két szerb specialista Leskovacon.
Goran Todorovic és Ivan Djordjevic a dél-szerbiai városban immár hagyományosan megrendezett "roston sütés ünnepén", a rostiljiádán készítette el az 51 kilós, darált húsból készült ételt.

Ezzel megdõlt a tavalyi, 48 kilós pljeskavicarekord.

"Két éve még nem sikerült a kísérlet, mert megrepedt a hús, ezért idén másféle darált húst használtunk, és nagyon ügyeltünk a forgatásra, ami a legkényesebb mûvelet az egész sütésben" - mesélte a két gyõztes, miközben a verejtéket törölték a homlokukról.

A rekord azért nem lett hivatalos, és nem kerülhetett be a rekordok könyvébe, mert - a Blic címû újság szerint - a Guinness illetékesei 15 ezer eurót kértek, hogy Magyarországról leutazzanak Leskovacra. A kis költségvetésû rendezvény szervezõinek pedig ez megfizethetetlen volt.

A hétnapos programban számos verseny szerepelt; összemérték tudásukat a szerbiai vendéglátóipari iskolák tanulói, pljeskavicából - és a másik roston sült szerb specialitásból, a csevapcsicsából - nemcsak legnagyobbat, hanem legfinomabbat is hirdettek, és díjazták a rostonsülteket feldobó legjobb újításokat is.

A leskovaci fesztivál elsõ négy napján 30 tonna húst evett meg a vendégsereg; számítások szerint a hét nap alatt összesen ötven tonnányi sült fogyott el.