2024.04.26. - Ervin

Több mint 230 ezer agg hiányzik Japánból

A közelmúlt botrányai nyomán megindult kormányzati vizsgálat döbbenetes eredményre jutott: a Japánban számon tartott száz éven felüliek közül 230 ezer embernek nincsen nyoma, valószínûleg már régen halottak lehetnek.
A statisztika szerint az "eltûntek" közül 77 ezren már 120. életévükön, 884-en pedig már 150. életévükön is túl vanna, de haláluknak nincs nyoma.

A vizsgálatot még a múlt hónapban rendelte el az igazságügyi minisztérium, miután számos olyan hír látott napvilágot, amelyek szerint idõs emberek nyomtalanul kerülnek ki a nyilvántartásokból, és a családi kapcsolatok gyengülése miatt hozzátartozóik sem tudnak semmit az idõs rokonokról.

A most befejezett kutatás összesen 234 354 olyan száz éven felüli személyre bukkant, akiknek tartózkodási helyérõl semmiféle adat nem található.

A 120 éven felüliek esetében szinte teljes bizonyossággal kimondható, hogy az illetõk már halottak, kizárólag az anyakönyvi hivatalok hanyagsága miatt "élnek" még hivatalosan. Egy minisztériumi tisztviselõ szerint a többiek is vagy elhunytak, vagy külföldre költöztek és családjaikkal nem tartják a kapcsolatot.

Az elõzõ évi adatok szerint az országban 40 399 százéves vagy ennél idõsebb ember él.Õk nyilvántartott lakcímmel rendelkeznek.

A jelen vizsgálat eredményei a minisztérium szerint nem módosítják Japán elsõ helyezését a leggyorsabban öregedõ társadalmak listáján, mivel a születéskor várható élettartam nem az anyakönyvi nyilvántartások adataival dolgozik.