2024.05.08. - Mihály

Ólom- és kadmiumszennyezést mutattak ki poharak zománcdíszítésében

Jelentõs ólom- és kadmiumszennyezést találtak egyes rajzfilmfigurákkal díszített poharak zománcborításában az Egyesült Államokban.
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a Supermant, a Batmant, az Óz, a csodák csodája karaktereit és más rajzfilmhõsöket ábrázoló, poharakon található zománcdíszítések 16-30,2 százaléka ólom, ami akár ezerszeres mértékben is meghaladhatja a gyereknek szánt termékekre elõírt 0,03 százalékos szövetségi határértéket.

A vizsgálat szerint a zománcborítás az ólom mellett viszonylag magas, akár 2,5 százalékot elérõ mértékben tartalmaz kadmiumot is, amelyre azonban - annak ellenére, hogy még mérgezõbbnek számít - jelenleg nincs megállapítva határérték: az engedélyezéskor csak azt vizsgálják, hogy mennyire oldódhat ki az anyag a zománcból.

Az aggódók attól tartanak, hogy a zománcborítás mérgezõfém-tartalma a gyerekek kezére, onnan pedig szájába juthat. A szabályozó szerveknek most el kell dönteniük, hogy valóban gyermekterméknek minõsülnek-e a poharak, ha ugyanis nem, az ólomszint legálisnak számít. Ez a látszat ellenére nem egyértelmû kérdés: a Warner Brothers cég például úgy érvel, hogy "általánosan elfogadott, hogy ezeknek a termékeknek a vásárlói felnõttek, rendszerint gyûjtõk".

A poharak többek között a Coca-Cola, a Walt Disney, a Burger King és a McDonald's termékei. A Coca-Cola, amelyhez múlt héten jutatták el a vizsgálat eredményeit, vasárnap este bejelentette, hogy "minõségi okokból" önkéntesen visszavonja 88 ezer poharát, bár kitartott amellett, hogy a dekoráció fémtartalma nem jelent egészségügyi kockázatot.

Az AP azután döntött a vizsgálat mellett, hogy júniusban a McDonald's 12 millió pohár visszahívásra kényszerült az azokat díszítõ Shrek rajzfilmfigurák színezõanyagának kadmiumtartalma miatt. A New Jersey-i gyártó akkor azt mondta, hogy az általánosan elfogadott gyártási sztenderdeket követték, amelyek alapján rutinszerûen alkalmazzák a kadmiumot a piros és hasonló színek elérésére.

A mostani vizsgálatban egyes termékeknél a Shrek-poharak kadmiumtartalmának közel kétszeresét mutatták ki.