2024.05.14. - Bonifác

Tom Cruise, a jó fej náci!

Tom Cruise, a jó fej náci!
Mindig izgalmas, ha egy amerikai készít Európáról szóló filmet, az meg különösen érdekes, ha Tom Cruis bújuk az egyik „vezérnáci” bõrébe.

A Valkûr hitelesen adja vissza az Adolf Hitler ellen elkövetett, nyolcadik, és sajnos szintén sikertelen merényletkísérletet, amellyel végleg eldõlt a II. Világháború sorsa, rossz irányba…

A háború nem a csatatereken dõl el. Claus von Stauffenberg ezredes (Tom Cruise) tudja: a második világháború kimenetele nem kérdéses, országát egy õrült irányítja.
Társaival a Valkûr fedõnevû hadmûvelet megváltoztatásával bonyolult tervet dolgoz ki a hatalomátvételre, amelynek kulcspontja a Führer meggyilkolása. Egy váratlan fordulat azonban felborítja az aprólékosan kidolgozott akciót. A résztvevõknek rögtönözniük kell, Stauffenberg hirtelen fõszereplõvé válik, s a puccs élére kell állnia. A döntõ éjszakán örökre elbúcsúzik a családjától: már tudja, neki kell megölnie Hitlert.

A Valkûrben Tom Cruise egy olyan oldaláról is megmutatkozik, amelybõl már egy kicsit megmutatott a Gyávák és hõsökben. Ám az hazai pálya volt, hisz napjaink egyik tudálékos, aktakukac katonai ügyekért felelõs politikusát kellett alakítania, a most csütörtökön debütált háborús drámában viszont Claus von Stauffenberg-et, aki a Második Világégés egyik legellentmondásosabb személyisége volt.

A nemesi családból származó, jó módú férfi elõbb feltétel nélkül elfogadta a náci tanokat. Az egyik leglelkesebb élharcosa volt a Harmadik Birodalom építésének, ám az afrikai fronton elszenvedett sérülései után rá kellett jönnie, hogy nem csak fél karját, hanem a hitét is ott hagyta a csatamezõn.

Önmagában már ez a csonkítás is technikai bravúr, hisz Cruise nem ökölbe szorított kézzel próbálta eljátszani, hanem egy „kék kesztyût” viselt végig, amely aztán a blue boksz technika révén segítségre volt a speciális effektekért felelõs csapatnak, hogy utólag „eltûntessék” a kezét a képrõl.

A Valkûr megpróbálja tökéletesen visszaadni a már hanyatló náci birodalom világát. Többé-kevésbé sikeresen. Bár a karakterek érthetõen inkább hasonlítanak amerikai emberekre, sem mint Németország válogatott háborús bûnöseire.

Aki szereti a történelmi témájú filmeket, mindenképp nézze meg Tom Cruise új filmjét. Aki új információt remélne, az viszont csalódni fog, hisz a Valkûr nem ezt a célt szolgálja…