2024.05.07. - Gizella

Balogh Zsolt: Dobozban vittem a pénzt Hagyónak

Balogh Zsolt: Dobozban vittem a pénzt Hagyónak
Hetvenmillió forintot kellett átadnom Hagyó Miklósnak – állította a Magyar Nemzet hasábjain a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója, Balogh Zsolt, aki ebbõl tizenötmilliót egy Nokia telefon dobozába préselve nyújtott át. Hagyó perrel fenyegetõzik. Kaptak-e pártok a pénzbõl? – kérdeztük a szocialistáktól. Demszky Gábor fõpolgármestertõl pedig azt, lemond-e a történtek után.

Balogh Zsolt, a BKV egykori megbízott vezérigazgatója dobozba pakolta Hagyónak a pénzt. Most jól kipakolt...
Mit állít Balogh Zsolt? Azt, hogy munkába állása után néhány hónappal, 2007 novemberében Hagyó Miklós, a BKV-ért felelõs fõpolgármester- helyettes irodájába rendelte és azt mondta: „itt végre kell hajtani a dolgokat, és aki nem teszi, annak nincs kegyelem, annak el kell vágni a torkát”. Balogh nem mondott ellent, de állítja, hogy pénzt sem tett zsebre.

Honnan jutottak a sok tízmillióhoz?
Az elsõ kérés 2007 novemberében érkezett Baloghhoz. Az üzenet így szólt: „a gyõztes cég majd jelentõsen árat fog emelni, és a vállalt határidõt is kitolja". A szerzõdést Baloghnak kellett aláírnia. A visszatérítési ráta negyven százalék volt, az összeget a politikusnak egyik bizalmasa vitte el egy táskába rejtett vaskos borítékban. És ez csak egy eset volt...

Honnan jutottak újabb milliókhoz?
„Egy lakásban közölte velem, hogy ezentúl konkrét utasításokat fog adni, és azt mondta, éves tagdíjat kell fizetnem neki", „összesen tizenötmillió forintot készpénzben”.

Honnan jutottak további milliókhoz? Balogh szerint a sztrájkok után is járt pénz: „...mondták, hogy rendben, vége a sztrájknak, és most szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is”. (Ennek hátterében az állhatott, hogy a fõpolgármesteri posztra pályázó Hagyó szemben állt Gyurcsánnyal. Az akkor még pártelnök Gyurcsány ellenében Hagyó a fõvárosi szocialistákat, a BKV-t, illetve a sztrájkok okozta káoszt próbálta felhasználni. Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szervezetek Szövetségének vezetõje lapunknak azt mondta: Balogh egyik velük kapcsolatos állítása sem igaz.)

Még hallgat a metróról:
Balogh három területrõl szólt eddig: a végkielégítésekrõl, az irreális összegû tanácsadói és a sokszor túlszámlázott beszerzési szerzõdésekrõl. Azonban – úgy tudjuk – a négyes metró építésérõl is sokat tud, hiszen vezérigazgatósága alatt õ volt a projektirányító bizottság vezetõje, aki minden egyes apró részletbe beleláthatott.

Baloghot négyszer hallgatták ki, hûtlen kezeléssel gyanúsítják – mondta a Borsnak Bárándy György, Balogh védõje. – A pénzosztási mechanizmusok pontos részleteit még én sem ismerem. Annyi bizonyos: több olyan cég is volt, amelyeknek a BKV jóval magasabb összeget fizetett. Volt olyan, amelynek megbízási szerzõdése 2,5 milliárdról szólt. A nyomozók az összes érintett cégrõl beszámoltatták, de kérdezték Hagyó és közvetlen munkatársa, Lelovics Ottó szerepérõl is – mondta az ügyvéd. Balogh vádalkut kíván kötni az ügyészséggel.

Demszky maradni akar
Mit gondolnak a városháza vezetõi a történtekrõl? Kapott-e pártjuk a pénzbõl? Meddigmaradhat Hagyó a szocialista párt tagja? – ezekre a kérdésekre kerestük a választ a fõvárosi koalíció vezetõinél és az MSZP – tegnap meglehetõsen zárkózott – vezérkarában. Demszky Gábor tanácsadójával, az elõzetes letartóztatásban lévõ Mesterházy Ernõvel is találkozott Balogh. Akárcsak az SZDSZ-es Tóthfalusi Györggyel, a BKV felügyelõbizottságának elnökével. Mesterházyval nem beszélt, ám Hagyó azt mondt±, Tóthfalusi kéréseit teljesítenie kell. A fõpolgármestert kérdeztük:

Demszky úr, mi a véleménye a BKV-ügy újabb fordulatáról?
Nem olvastam az újságcikket.

A rádióból is ez a hír folyik… Nem hallottam róla.

Akkor röviden elmondanám: Balogh Zsolt kitálalt Hagyó ügyeirõl…

Ne haragudjon, nem nyilatkozom.

Ön tudott ezekrõl az ügyekrõl?
Amit el akartam mondani, azt már elmondtam korábban.

Legyen szíves, akkor tegye meg most is!
Ne haragudjon, de nem. Amit akartam, elmondtam.

rez politikai felelõsséget a történtek miatt?Röviden: lemond?
Errõl is mindent elmondtam már, köszönöm, viszonthallásra! – és a fõpolgármester bontotta a vonalat.



Rágalmaznak, perelek…
Hagyó Miklóst tegnap három telefonszámán és a lakásán személyesen kerestük. Az ügy legfõbb érintettje közleményben szólalt meg, rágalmazásról és perrõl beszélt. Állítja, minden, a tevékenységét vizsgáló fórum elé tiszta lelkiismerettel áll.

Horváth Csaba (MSZP), korábbi fõpolgármester-helyettes
Nem kívánt nyilatkozni. Sajtófõnökén, Schranz Editen keresztül azt üzente, más területen dolgozott a városházán, így nem volt rálátása a BKV ügyeire.

Burány Sándor, a fõvárosi MSZP elnöke
Telefonján elérhetetlennek bizonyult. Közleményében annyit mondott: ezek nagyon súlyos állítások.

Lendvai Ildikó, az MSZP pártelnöke Mi sem tudjuk, hogy igazak- e ezek az ügyek. Örülnék, ha nem lennének igazak. Derüljön ki az igazság, annak fényében lehet dönteni.