2024.04.25. - Márk

A 3,3 millió szegény országa

A 3,3 millió szegény országa
A 3,3 millió szegény országaMost már a népesség több mint harminc százaléka él szegénységben és kirekesztettségben. Hátrább csúsztunk a társadalmi igazságosság európai rangsorában, aggasztó mértékben növekszik a gyerekszegénység. Majd 200 ezer gyerek sötét lakásban tanul.Hozzá lehet jutni a Központi Statisztikai Hivatal szegénységi adataihoz, de csak töredékesen. A KSH „takarékossági okok miatt” nem adta ki a szeptember 20-án esedékes friss adatokat, előzőleg azonban elküldte őket az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak. A helyzeten változtatni lehetne, de az a gazdagoknak nem lenne előnyös...
A statisztikai adatokban az áll, hogy 3,3 millió főt érint a szegénység és a társadalmi kirekesztettség Magyarországon, a magyarok egyharmada nem rendelkezik havi 65 ezer forintos jövedelemmel sem. Évekkel ezelőtt 2,8 millió állampolgár élt szegénységben, a növekmény számottevő. A számadatok szerint Lengyelországban a lakosság 26, Csehországban 14,6 százaléka tekinthető szegénynek. Nálunk ez 30 százalék fölé emelkedett.

Magyarország a szociális egyenlőtlenségi index szerinti rangsorban a lista végén kullog, csak Bulgáriát, Romániát és Görögországot előzzük meg.

A 2008 és 2014 közötti adatokat összehasonlító lista élén Svédország, Finnország, Dánia és Hollandia áll. Magyarországon nőtt a szociális igazságtalanság, a diszkrimináció, és romlott az egészségügy helyzete. A szegénység elleni küzdelem vonatkozásában Magyarország olyan mélyre süllyedt, mint Olaszország vagy Spanyolország, ahol a lakosság 28,4, illetve 27,7 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

Az alsó 8-9 tizedtől elvett pénz szisztematikusan a fölső egytized, a klánok gazdagodását szolgálja. Itt sajnos a rendszer fosztja ki a szegényeket.

Rácz Anett szociológus szerint négymillió ember él a létminimumnál kevesebb jövedelemből. Ez a 2013-as KSH-adatot tekintve két szülő és két gyerek esetében családonként 254 ezer forint, az egyedül élő nyugdíjasoknál 79 ezer forint.

Rácz Anett szerint körülbelül 800 ezer és egymillió közöttire tehető a mélyszegénységben élők száma, az elmúlt években minden adat romlott. A szociológus szerint a gyors beavatkozást jól szolgálná a gazdaságilag lehetséges és társadalmilag kivitelezhető szociális minimum bevezetése, amit nem kellene kombinálni közmunkával. Különösen olyan közmunkával nem, amely nem építi az embert. Ehelyett a vállalatokat kellene munkahelyteremtő lépésekre ösztönözni.

A Civil jelentés a gyerekesélyekről című kötet szerkesztői – akik szerint „a nagy ívű szövegek kis ívű projektekben öltenek testet” – felhívják a figyelmet a lakhatási szegénység gondjaira is. A Habitat for Hungary adatai szerint „a súlyos lakásminőségi problémák a gyermekes családokat, ezáltal a gyerekeket az átlagosnál jobban sújtják.

A gyerekek (0-17 évesek) 8,4 százaléka, több mint 170 ezer gyerek él olyan lakásban, amelyben nincsen zuhany vagy fürdőkád, 197 ezer gyerek (9,7 százalék) él és tanul sötét lakásban. Ennél súlyosabb probléma, hogy mintegy 620 ezer gyerek él olyan, a légzőrendszeri megbetegedések és allergiás tünetek kialakulásának esélyét megsokszorozó lakásban, ahol beázik a tető vagy nedvesek, penészesek a falak.”