2024.04.16. - Csongor

Érdekes tények az álmokról

Érdekes tények az álmokról
Érdekes tények az álmokrólAz álmodás életünk egyik legtitokzatosabb, és legérdekesebb része. A régi időkben az álmokat az istenek üzeneteinek hitték. Álomfejtők kísérték a hadvezéreket hódító hadjárataikra és a csatákba. A Romai Birodalom ideje alatt egyes álmokat a Szenátusba is benyújtottak elemzés és értelmezés céljából. Sok művészt is ihletett már álomkép, legalábbis amikre emlékszenek. 1. Az álmaid 90%-át elfelejted. 5 perccel a felébredés után már elfelejted az álmod 50%-át. De ha vársz még 5 percet, azaz összesen 10-et, elfelejted az álmaid 90%-át is.
2. A vak emberek is álmodnak

Azok, akik születésük után vakultak meg, látnak képeket álmaikban. Azok, akik vakon születtek, nem látnak képeket, de ugyan olyan intenzitású álmaik vannak az egyéb érzékszerveik segítségével (hangok, illatok, tapintás, érzelmek).

3. Mindenki álmodik

Minden egyes emberi lény álmodik, kivéve z extrém pszichológiai zavarokban szenvedő betegek. Ha úgy gondolod te nem szoktál álmodni, tévedsz. Szoktál, csak elfelejted őket.

4. Álmainkban csak olyan arcokat látunk, amiket már ismerünk

Az agyunk nem talál ki új arcokat, csak olyanokat látunk, amiket már ténylegesen láttunk valahol. Életünk során sok ezer emberi arccal találkozunk, azokat használja az agyunk álmodás közben.

5. Nem mindenki álmodik színekkel

12%-a az embereknek kizárólag fekete-fehérben álmodik. Érdekes, hogy az 1915-1960-ig tartó álomkutatások az mutatták ki, hogy az emberek többsége fekete-fehérben álmodik. Ez megfordult a 60-as évektől. Miért? A tudósok egyértelműen a színes TV-k és egyéb színes médiumok terjedésével magyarázzák.

6. Az álmok szimbólikusak

Amikor álmunk egy bizonyos dologról szól, gyakran nem is az volt a lényege. Az álmok egy rendkívül szimbolikus nyelven beszélnek hozzánk. Akármilyen szimbólumot választ agyunk, általában más a lényeg.

7. Érzelmek

A leggyakoribb érzelem amit átélhetsz egy álom során, a szorongás. Negatív érzelmek gyakrabban fordulnak elő, mint pozitívak.

8. Egy éjszaka alatt 4-8 álmod is lehet

Egy álom 1-2 órái is tarthat.


9. Az állatok is álmodnak

Sok állaton hajtottak végre alvás közbeni megfigyelő kísérleteket, és mindegyik ugyan olyan agyhullám aktivitást mutat, mint az emberek. Figyelj meg egy kutyát alvás közben. Rendszeresen mozog a lábuk mintha futnának, hangokat adnak ki. Ilyenkor álmodnak.

10. Test paralízis

Az alvás egyes fázisaiban megfigyelhető gyors-szemmozgás (REM, vagyis rapid eye movement) a teljes alvási időszak 20-25 %-át teszi ki.

A REM alvásfázis alatt a testet paralízisben tartja az agy, és emiatt nem mozog a testünk az álombeli mozgásunkkal együtt.

11. Külső ingerek beépülése az álomba

Alvás közben az agyunk beépíti az álmainkba a külső ingereket, például a hangokat. Ez azt jelenti, hogy ha álmodás közben hallható egy külső hang, azt az agy az álom részéve teheti. Például ha alvás közben zene hallható valahonnan, kialakulhat egy olyan álom, ahol te egy koncerten vagy.

12. A férfiak és nők máshogy álmodnak

A férfiak gyakrabban álmodnak más férfiakról. A személyek egy férfi álmában 70%-ban férfiak, míg a nők álmában egyenlő eloszlásban vannak a nemek. A nők gyakrabban álmodnak a családjukról, és a ház körüli munkáról, míg a férfiak inkább idegenekről, erőszakos cselekedetekről, szexről, és kültéri eseményekről.

Ezen kívül a férfiak álmában sokkal több agresszív indulat mutatkozik.

13. Jósló álmok

Felmérések azt mutatják, hogy az emberek 70%-a élt már át déjá vu érzést, és az emberek 18-38%-a úgy gondolja, hogy volt már olyan álma, ami megvalósult.

14. Álom közben is lehet orgazmusod

A REM alvásfázis alatt a mind a férfiak, mind a nők nemi szervei vérrel telítődnek. Alvás közben is intenzív szexuális élményt élhetünk át, az agyunk érezteti a tapintást és a kéjt álom közben. Ezek következtében orgazmusunk is lehet álmodás közben.