2024.05.12. - Pongrác

Tenyerébõl puskázott a volt amerikai alelnökjelölt

Tenyerébõl puskázott egy nyilvános fellépésén Sarah Palin, az amerikai Republikánus Párt volt alelnökjelöltje.

A 2012-es elnökjelöltség felé kacsintgató politikust több liberális közéleti showmûsor házigazdája, sõt még a Fehér Ház szóvivõje is kifigurázta.
Palin több ponton is támadta Barack Obama elnököt, amikor a hét végén beszédet mondott a konzervatív Tea Party mozgalom országos kongresszusán a Tennessee állambeli Nashville-ben. Fellépésérõl, beszédérõl felvétel készült. Így fordulhatott elõ, hogy két liberális szellemiségû közéleti showmûsor házigazdája is nevetség tárgyává tette a volt kormányzót, akinek bal tenyerére kulcsszavak voltak írva, hogy beszéd közben használni tudja õket. "Energia, adócsökkentés, felemelni Amerika szellemiségét" - ezek a kifejezések szerepeltek egymás alatt a tenyérpuskában. Eredetileg a büdzsécsökkentés szó állt ott, de a büdzsé szót végül áthúzták, helyére az adó szó került. A tévéfelvétel tanúsága szerint Palin - miközben jobb kezében a mikrofont fogta - bal tenyerére pillantva válaszolt a kérdésekre.

Tette mindezt azután, hogy a Tea Party mozgalom konzervatív közönsége elõtt kifigurázta Obama elnököt, amiért az gyakran használja nyilvános szereplésein a súgógépet. "A Tea Party sokkal nagyobb, mint egy karizmatikus pasas súgógéppel" - fogalmazott.

Robert Gibbs fehér házi szóvivõ úgy érkezett kedden szokásos napi sajtótájékoztatójára, hogy tenyerére egyebek mellett a remény és a változás szavakat írta. Ezek voltak Obama kampányának fõ jelszavai. Az újságírók azonnal vették az üzenetet.

Gibbs nyilvánvalóan így vágott vissza Palinnek, a hivatalos sajtóértekezlet keretében kisebbfajta magán showmûsort rendezett.
"Felírtam néhány dolgot" - mondta, és tenyerét az újságírók és a kamera felé fordította. "Tojás, tej, kenyér" - sorolta vigyorogva a tételeket, majd hozzátette, a kenyeret végül kihúzta, inkább a reményt és a változást írta le, nehogy elfelejtse.

Sarah Palin tenyerébe írt puskáját már elõzõ este kigúnyolta Jon Stewart a The Daily Show-ban és Stephen Colbert a róla elnevezett The Colbert Reportban. Mindketten azt üzenték liberális közönségüknek: a volt alaszkai kormányzó - akit a demokraták a 2008-as elnökválasztási kampány alatt többször támadtak tájékozatlansága, idétlen elszólásai miatt - ismét jelét adta, túl "butácska" ahhoz, hogy komolyan lehessen venni.

A politikusnõ azért is céltáblája még mindig a maró humorú liberális showmaneknek, mert közéleti megnyilvánulásai arra utalnak, hogy komolyan fontolgatja, 2012-ben megpályázza az elnökséget.

Palin tenyérpuskájának híre gyorsan elterjedt a liberális blogoszférában, majd az egész amerikai médiában. Az NPR közszolgálati rádió például gyorsfelmérést végzett arról, hogy a hallgatóság számára melyik zavaróbb, Palin puskázása vagy Obama súgógépe. A válaszolók 47 százalékát Palin puskája, 27 százalékát Obama súgógépe zavarja jobban, 23 százalék számára teljesen közömbös, hogy mit csinálnak.