2024.04.26. - Ervin

Robot anyakönyvvezetõ állt szolgálatba Japánban

Mesterséges intelligenciával bíró robot adott össze most elõször egy ifjú párt Japánban.
A különleges esküvõt egy tokiói étteremben tartották. Amikor a mennyasszony bevonult a terembe, mimdenki felállt, ám a 1,5 méter magas "I-Fairy" elnevezésû robot ülve maradt, mivel székéhez szegecselték.

"Legyen szíves, hajtsa fel a mennyasszony fátylát" - mondta a robot vékonyka hangon. Amikor pedig a ceremónia véget ért, és az ifjú pár megcsókolta egymást az 50 fõs násznép elõtt, a Kokoro vállalat által készített anyakönyvvezetõ vidáman integetett kezével.

A ceremóniához méltóan a robot virágkoszorút viselt. A testébõl kifutó drótok egy néhány méterrel távolabb lévõ fekete függöny mögötti számítógéphez vezettek, amelyen keresztül egy férfi eljuttatta az utasításokat a szokatlan anyakönyvvezetõhöz.

"Nagyon jót mulattunk. Úgy vélem, a japánok tudatában vannak annak, hogy a robotok a barátaink" - hangoztatta a mennyasszony, Inou Szatoko, aki a Kokoro cég alkalmazottja. "Jobb lett volna, ha a robot anyakönyvvezetõ egy kicsit okosabb, de már most is képes jól kifejezni magát" - tette hozzá Sibata Tomohiro, az ifjú férj, a Nara Mûszaki Tudományos Intézet professzora.

Az I-Fairy-t 6,3 millió jenért (14,7 millió forint) dobták piacra. Japánon kívül Szingapúrból és az Egyesült Államokból vásároltak meg egyet-egyet.