2024.05.07. - Gizella

A pi-rekord villanyszámlája

Nemcsak számítógépe három munkahónapjába, hanem magas villanyszámlába is került az új pi-rekord kiszámolása a japán Kondo Sigerunak.
Az 55 éves férfinak augusztus elejére sikerült 5 billió tizedesjegyig pontosítania a kör kerületének és átmérõjének hányadosát. Mivel saját építésû számítógépe egyfolytában 90 napig dolgozott, és a munka zöme éppen az idén rekordmeleg nyárra esett, a férfinak idõnként el kellett távolítania a gép burkolatát és ventillátorokkal hûtenie a belsejét.Nagy szükség volt erre, mert elõfordult, hogy 40 Celsius-fokos hõség volt családja lakásában. Emiatt a villanyszámla - melyet a minap kapott meg - havi 47 ezer forintnyi jenre szökött fel, ami miatt hevesen zsörtölõdik a kutató felesége, akit nemigen ragadott magával a világraszóló hányados.

Egy reggel egyébként veszélybe került az egész osztási folyamat, mert a férfi lánya rövidzárlatot csinált egy hajszárítóval. Szerencsére a számítógép tartalék-energiatápjára kapcsolt, mely 10 percen át tudja éltetni, a zárlatot pedig sikerült a "szintidõn" belül megszüntetni - adta hírül a Daily Telegraph címû brit lap.

A pi egyébként azért érdekes, mert nem ismétlõdik számsor a kapott hányadosban. Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte rendkívüli módon pontosítani a XVI. században. Elõbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal.

A minél pontosabb pinek van gyakorlati értelme is: egyebek mellett számítógépek ellenõrzéséhez használják. Ha egy masina nem mûködik tökéletesen, akkor a pi valamelyik - vagy több - számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.