2024.05.07. - Gizella

Meghalt a harbini hentes, aki 18 évig élt más szívével

Ötvenkét esztendõs korában a hétvégén meghalt az a kínai férfi, aki a legtovább élt átültetett szívvel az országban - közölték az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiag) tartomány székhelyének egyetemi kórházában.
Jang Jü-minnél (Yang Yumin) több mint 18 év után több szervet érintõ mûködési elégtelenséget idézett elõ a krónikus kilökõdés (rejekció) és a kilökõdés-elleni gyógyszerek mellékhatása - mondta Csang Pin (Zhang Bin) a kórház igazgatója.

Jangot legutóbb köszvénnyel, majd veseproblémákkal kezelték, de állapota egyre romlott, mûködési zavarok léptek fel a tüdõnél és a májnál. A tartomány legjobb szakértõinek életmentõ erõfeszítései ellenére nem tudták a beteg életét megmenteni.

Az egykori harbini hentes 1991-ben került súlyos szívbetegséggel kórházba, szíve háromszor volt nagyobb a normálisnál és állandóan fennállt nála a szívleállás veszélye. A szívátültetésre a következõ év áprilisában került sor, a donor egy 23 éves férfi volt, akinél beállt az agyhalál.

Jang akkor talpra állt, megnõsült és gyermeke is született. Feleségével együtt a kórházi élelmezésben volt üzletük. Lányuk most 17 éves.

"Jang a kínai egészségügy történelmének fontos szereplõje: általa sok értékes tapasztalathoz jutottunk, miközben egy még továbbra is hosszantartó kutatásra méltó terület maradt itt a számunkra" - hangoztatta a Csang Pin kórházigazgató.