2024.04.26. - Ervin

Lionel Messi kapta a FIFA aranylabdáját

Lionel Messi lett a 2010-es esztendõ legjobb futballistája, az argentin futballista történelmi díjat vehetett át, ugyanis idén elõször adták át az összesített France Football- és FIFA-kitüntetést.
Hamit Altintop kapta a Puskás-díjat Az év legszebb találatának a török Hamit Altintop bõdületes, 20 méterrõl eleresztett kapásgólját választották meg az interneten szavazók. A török válogatott szeptemberben Kazahsztán ellen lépett pályára, és nyert 3-0-ra, a Bayern München középpályásának ekkor sült el a lába. Érdekesség, hogy a díjat az a kapus adta át, aki a gólt kapta…

Még soha nem volt példa arra, hogy a két szervezet, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a nagy tekintélyû francia fociszaklap, a France Football közösen adja át a legjobb futballistának járó díjat. A francia újság 1956-ban hívta életre a kitüntetést, amit szakírói szavazatai alapján ítélt oda (Stanley Matthews lett a legjobb), a FIFA 1991-ben adta át elõször a megtisztelõ címet (Lothar Matthäusnak).

Ám a díjak hasonló elnevezése és a sok átfedés – 19 év alatt 12-szer ugyanaz nyerte a két kitüntetést – miatt úgy döntöttek az illetékesek, hogy összevonják az Év legjobb játékosának járó elismerést. A történelmi eseményhez egy történelmi gyõztes dukált, hiszen Lionel Messi azon kevesek közé tartozik ezzel az elismeréssel, akik duplázni tudtak. Noha sokakat meglepett, hogy az összevont díjat neki ítélték – a vb-n elbukott az argentinokkal – , ne feledjük, klubjában káprázatosan játszott, az elmúlt idényben 34 gólt lõtt, és idén is ontja a találatokat.

– Tavaly úgy véltem, a társaim nélkül elképzelhetetlen lett volna kiérdemelni ezt az elismerést – fogalmazott az argentin támadó. – Ezúttal sem tudok mást mondani, hiszen a futball csapatjáték, egyedül alig megy valamire egy futballista. Bevallom, nem számítottam a duplázásra, hiszen két, a spanyol válogatottal világbajnoki címet szerzett csapattársamat elõztem meg.