2024.05.13. - Szervác, Imola

Anyja kérésére adományoz spermát a halott fiú

Anyja kérésére adományoz spermát a halott fiú
Austin (Texas állam) - Egy texasi bíró engedélyezte az anyának, hogy valaki segítségével begyûjtse hirtelen elhalálozott fia spermáját, ezáltal a késõbbiekben teljesíthesse a fiú végakaratát.

A 21 éves Nikolas Colton Evans március végén keveredett verekedésbe egy bárban, és olyan szerencsétlenül esett el, hogy fejsérülésébe vasárnap belehalt. Mint édesanyja az Austin American-Statesman címû helyi lapnak elmondta, fia mindig is három gyereket szeretett volna, már a nevüket is kiválasztotta: Hunter, Tod és Van.
A fiú halála után ezért kért hétfõn az anya sürgõsséggel meghallgatást és döntést Travis megye bírójától a spermavétel lehetõségérõl. A bíró engedélyezte a begyûjtést, egyúttal elrendelte, hogy az 24 órán belül történjék meg, addig pedig a testet tartsák a megfelelõ hõmérsékleten.

A bíró hivatkozott arra is, hogy a halott fiatalemberbõl már más szerveket és szöveteket eltávolítottak átültetés céljából.

A Texasi Egyetem bioetikusa, John Robertson szerint a szülõk rendelkezhetnek az elhunyt fiú testébõl származó szervek és szövetek adományozásáról, az azonban kétséges, hogy a spermium sorsa mi lesz, mert ilyenre még nem volt példa.