2024.04.26. - Ervin

A börtönlakóknak több jut mint a betegeknek?

A börtönlakóknak több jut mint a betegeknek?
2008-ban az akkor Horváth Ágnes nevével fémjelzett egészségügyi tárca azt szerette volna elérni, hogy a kórházak költségvetésébõl hat százalék körülire növeljék a két-három százaléknyi élelmezési hányadot. Napi ötszöri étkezést, friss gyümölcsöket ígértek, ám ez azóta is csak álom maradt. Az ágazat akkori, de a mostani pénzügyi helyzetében is kijelenthetõ: demagógia a napi ötszöri étkezés, benne a gyümölcsök feltálalása - mondta a viszont Világgazdaságnak Erõs András, a váci Jávorszky Ödön súlyponti kórház fõigazgatója.
A 146 ezer forintos, egy beteg gyógyítására jutó tb-díj negyedik éve változatlan - miközben 2005-tõl csak az energia ára körülbelül 40 százalékkal nõtt. Az étkezési normát viszont csak úgy lehetne meghatározni, ha egyaránt beleszámítanák a gáz, a villany, a víz és az élelmiszer árát. A váci kórház egyébként külsõ cégre bízta az étkeztetést, ám annak vezetõje hiába áll elõ áremelési igénnyel, arra évrõl évre fõigazgatói nem a válasz. Erõs András elmondta még: a környéken gazdálkodó vállalkozóktól idõrõl idõre több tonna szezonális gyümölcsöt kap ajándékba, ami nagy segítség, de erre nem építkezhetnek.

A súlyponti intézményként mûködõ siófoki kórház saját hatáskörben mûködteti a konyhát. Mivel a kórház nagy fogyasztó, eddig sikerült olcsón beszereznie az élelmiszer-alapanyagokat. Nem köt hosszú távú szerzõdéseket, így idõrõl idõre versenyezteti a beszállítói kört. Õk egyelõre biztosítani tudják az uzsonnát és a gyümölcsöt is. A kórháznak ugyan nincs adósságállománya, de felélték a tartalékaikat, s ha nem emeli föl a kormányzat a 146 ezer forintos gyógyítási alapdíjat, náluk is baj lesz.

A kórházaknak januárban kétszer utalt pénzt a társadalombiztosító. Ám többségüknek csupán arra volt elegendõ, hogy kiegyenlítsék a lejárt beszállítói számlákat. A tb-finanszírozás megváltoztatása miatt ugyanis 10-15 százalékkal csökkent a bevételük, így sok tervezhetõ mûtét várakozási ideje nõtt. Ám a súlyponti intézményeknek a nap 24 órájában fogadniuk kell a sürgõs ellátásra szorulókat. Ha nem emelik az alapdíjat, április-májusra megismétlõdik a múlt õszi helyzet, ismét meghaladja a százmilliárdot az adósságállomány.

A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc kórházban havonta 15 millió forint jut élelmezésre, miközben 40 milliót költenek gyógyszerekre. Rácz Jenõ fõigazgató, korábbi egészségügyi miniszter szerint ez kevés, a börtönök napi étkezési normatívája kétszerese a kórházinak. De a tb-tõl kapott pénzbõl többre nem futja. Annak ellenére sem, hogy a 60 százalék körüli bérhányad a 13. havi bér eltörlése és a béremelések elmaradása miatt az idén nem lesz több, sõt több intézményben a megnövelt adóvonzat miatt megszüntették a cafeteria-rendszert is.