2024.04.26. - Ervin

3800 forint a havi bevétele

3800 forint a havi bevétele
A szolnoki rokkantnyugdíjas havonta mindössze 3800 forintból kénytelen élni, mióta visszaminõsítették a rokkantnyugdíjas felülvizsgálaton.

Krizba Sándor kálváriája akkor kezdõdött, amikor 2010 december végén a rokkantnyugdíjas felülvizsgálaton megállapították, hogy a korábbi 67százalék helyett már "csak" 45 százalékban rokkant. A 49 éves szolnoki férfi bár most sem érzi jobban magát, mint korábban, papíron mégis sokkal jobban van.
Ez már csak azért is lényeges adat, mert 50-70 százalékos egészségkárosodás jogosít rokkantsági nyugdíjra vagy rehabilitációs járadékra. Krizba Sándor visszaminõsítésén azonban az áll, hogy amennyiben rokkantsági foka eléri a 40 százalékot, jogosult rendszeres szociális járadékra.

- A felülvizsgálat során megnézték az általános állapotomat, meghallgatták a szívemet, megmérték a vérnyomásomat, de a zárójelentéseimmel nem foglalkoztak – mondta el Sándor. – 11 féle betegségem van, mozgás és látássérült vagyok. Rendszeresen járok kezelésekre, évente legalább négyszer a gerincem és a szemem miatt. Gerincmûtétem volt és agyérgörcsöm, ami miatt elvesztettem a látásomat a bal szememre. Eddig ki tudtam fizetni a gyógyszereimet a 68745 Ft-os rokkantnyugdíjamból, de most már élelemre, számlákra sem futja.