2024.04.26. - Ervin

Szőrnyű tengeri állatok

Szőrnyű tengeri állatok
Szőrnyű tengeri állatokA tengerben fürdeni nagyon csábító. Egészen addig, amíg bele nem gondolunk abba, hogy mi úszkál alattunk. Persze talán jobb is, ha csak ritkán fantáziálunk erről. Ha megnézi az alábbi képeket, érteni fogja, miért. Undorítónak találja a Balatonban úszó moszatot, ami folyamatosan rátapad a mellkasára? Gusztustalan az a döglött keszeg, melyet a partra sodort a víz? A szívbaj kerülgeti, amikor rabol a csuka nem messze a strandhelytől? Gondolja újra kicsit ezeket a helyzeteket, és nézze meg, hogy milyen élőlények élnek a tengerekben.

A nagy fehér cápától természetesen kötelező rettegni, de nem ő az egyetlen tengeri szörnyeteg. Az alábbi képeken olyan élőlényeket láthatnak, amelyek tényleg léteznek, pedig olyanok, mintha H.R. Giger, az Alien-filmek látványtervezője készítette volna őket. Bár kevés az esély, hogy találkozzunk velük, azért legközelebb kétszer is gondolja át, hogy nem marad-e a biztonságos (?) szárazföldön.

Ezt a mutánst fodros cápának hívják. Másfél méter hosszú, és ősei már 80 millió éve megjelentek a Földön. Úgy úszik, mint egy kígyó, és közben áldozataira vadászik. Talán épp Önre...


A Szabadítsátok ki Willyt! könnyfakasztó film, de azért a tengeri óriások nem mindig olyan barátságosak, ahogy azt a hollywoodi producerek elképzelik. A bálnák sem dörgölőző kiscicák, testméretük alkalmas arra, hogy akár egy anyahajót is megtámadjanak, nem is beszélve a jóval kisebb méretű turistákról.


A következő egy valódi szörnyeteg, a kobold cápa. Ha netán összefutna vele strandolás közben, az agyarszerű kinövésére élete végéig emlékezni fog, nem is beszélve az állat a horrofilmbe illő fogsoráról. De mielőtt még végképp lemondana az úszkálásról, egy jó hírünk azért van: ez a cápafaj szerencsére általában 200-300 méter mélyen úszkál és portyázik, úgyhogy nincs ok a pánikra. Legutóbb 2003-ban, Tajvan észak-nyugati partjainál halásztak ki kobold cápát a tengerből.


Ez a mélytengeri ördöghal, mely saját testméretéhez képest a legnagyobb fogakkal büszkélkedhet a halak között. A szakemberek szerint az emberre teljesen ártalmatlanok, és mivel a kifejlett példányok is legfeljebb 18 cm nagyságúra nőnek, talán hihetünk ezeknek a feltételezéseknek, bár kinézetre azért még így is vérfagyasztó látványt nyújtanak. Érdekesség, hogy a kifejlett példányok fogai olyan hatalmasak, hogy az állat fején külön "zsák" található, amely megvédi attól, hogy rettenetes fogsorával kárt tegyen önmagában (!). Nem is akarjuk elképzelni ezek után, hogy milyen kárt tud tenni a környezetében.


Ez a jószág szintén ördöghal, méghozzá az előzőnek rokona. Különlegessége, hogy egy foszforeszkáló antenna lóg ki a fejéből, ami segít felfedezni a zsákmányt. Elég ijesztő, hogy táguló gyomrának köszönhetően nála nagyobb áldozatokat is simán képes benyelni. Ez a szörnyeteg a tenger mélyén él, így szerencsére nem sok esély van rá, hogy kiharapja a strandlabdánkat, de attól még ilyesztő, hogy egy vízben lubickolunk vele.