2024.04.27. - Zita

A Black Friday elsõ áldozata: agyontaposott alkalmazott

A Black Friday elsõ áldozata: agyontaposott alkalmazott
Washington - Megvan az elsõ halálos áldozata Amerikában az ünnepi vásárlási õrületnek; a hálaadás ünnepe utáni nagy leértékelések napján egy New York állambeli áruháznál a boltba özönlõ vásárlók agyontapostak egy éjjeliõrt. Az Egyesült Államokban Black Fridaynek (fekete pénteknek) nevezik a hálaadás utáni vásárlási szezon elsõ napját. Az elnevezés eredete az 1960-as évekig nyúlik vissza: az óriási forgalomnak köszönhetõen régen sok kiskereskedõ üzlete ettõl a naptól vált éves szinten jövedelmezõvé, a könyvelésben ekkortól írták fekete tintával a számokat.
Az ünnepi vásárlási idõszak hatalmas leértékelésekkel kezdõdik Amerika üzleteiben, sok helyen az elsõ néhány száz vásárló még külön ajándékot is kap. Az ajándékokra és a különleges vételi ajánlatokra éhes vásárlók ilyenkor szó szerint megrohamozzák a kora hajnalban nyitó áruházakat.

Így történt ez a Long Island-i Valley Streamben is a helyi Wal-Mart áruháznál, ahol a várakozó több százas tömeg a nyitáskor szinte rátörte az ajtót az ott várakozó õrre. Az esetrõl a New York Daily News címû napilap számolt be szemtanúkra hivatkozva.

A 34 éves õr megpróbálta csillapítani a vásárlók rohamát, amely azonban elsodorta õt a hajnali 5 órai kapunyitáskor. Szemtanúk szerint a beáramló tömeg maga alá temette az áruház alkalmazottját, a vásárlók áttrappoltak rajta. A fiatalembert kórházba szállították, de már nem lehetett megmenteni, egy órával az eset után meghalt.