2024.05.13. - Szervác, Imola

Házasodhatnak a melegek

Mindezt azután tette, hogy kilenc beadvány érkezett a törvény ellen. Az Alkotmánybíróság 2008. decemberi döntésében egyértelmûen leszögezte: az azonos nemû párok bejegyzett élettársi kapcsolata nem alkotmányellenes.
Ennek ellenére ellenzéki pártok folyamatosan alkotmányos kifogásokat hangoztattak a törvénnyel kapcsolatban, a kilenc beadvány egyikét maga a Kereszténydemokrata Néppárt jegyezte.

Az Alkotmánybíróság közzétett határozata után azonban senki sem vonhatja kétségbe, hogy az anyakönyvvezetõ elõtt kötött, családjogi intézményként elismert, a házassággal járó jogok és kötelezettségek döntõ többségét biztosító bejegyzett élettársi kapcsolat mindenben megfelel az alkotmányos követelményeknek.

Sõt, egy ilyen intézmény létezése az emberi méltóság védelmébõl levezethetõ alkotmányos kötelezettség, amelyet értékválasztástól függetlenül valamennyi kormánynak tiszteletben kell tartania. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyre többen ismerik ezt fel: a magyar társadalom többsége, 58 százaléka egyetért a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményével.