2024.04.26. - Ervin

Gyorsabb Wi-Fi kapcsolatot fejlesztenek a kábelmentes házimozikhoz

Kis hatótávon belül a jelenlegi vezeték nélküli adatátviteli sebesség tízszeresére lesz lehetõség: az új technológiával már a házimozi rendszerek videokábelei is feleslegessé válnak - közölte a vezeték nélküli technológiák egységesítéséért felelõs noprofit szervezet.
A jelenleg használatos 2,4 és 5 gigahertzes technológiákat felügyelõ Wi-Fi Szövetség a WiGig (Wireless Gigabit Alliance) szövetséggel közösen a jelenlegi sebesség tízszeresére képes 60 gigahertzes technológia alkalmazását kutatja.

Ebben a tartományban az elterjedt Wi-Fi technológiához képest - jóllehet sokkal rövidebb hatósugárban - a nagyfelbontású (HD) videojelek továbbítására is lehetõség nyílna. Ezért az iparág képviselõi most azt kutatják, hogy az új technológiára milyen szórakoztatóelektronikai berendezések lennének a legalkalmasabbak.

Szakértõk szerint talán már két év múlva a boltokba kerülhetnek a WiGig kompatibilis eszközök, amelyek közül várhatóan a HD-videók vezeték nélküli továbbítására alkalmas Blu-ray lejátszók és az ezek vételére alkalmas televíziók lehetnek az elsõk.