2024.04.27. - Zita

15 év börtön a horror klinika sebészének

A Santa Rita klinikán a vád szerint 86 betegen hajtottak végre felesleges operációkat, csak azért, hogy több pénzt kapjanak az olasz társadalombiztosítástól.
A milánói klinika fõsebészére, Piero Paolo Brega Massonéra az olasz ügyészség 21 évig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, amiért "szükségtelen mûtétekkel fájdalmat okozott" halálos betegségben szenvedõ embereknek. A vád szerint a feleslegesen elvégzett mûtétek egyetlen célja az volt, hogy minél több pénzt szedjenek ki az olasz egészségügyi rendszerbõl (SSN).

Az ügyben döntõ olasz bíróság végül 15 és fél évig tartó börtönbüntetéssel sújtotta Massonét, és tíz év, valamint hat év és kilenc hónap börtönre ítélte a fõsebész két asszisztensét. Rajtuk kívül még a klinika öt orvosa kapott másféltõl három évig terjedõ börtönbüntetéseket.

A klinika ellen 2007-ben kezdtek nyomozni az olasz hatóságok, egy névtelen feljelentés alapján. A nyomozás alatt sikerült lehallgatni telefonbeszélgetéseket, amikor az orvosok nyíltan beszéltek a nagyobb bevételt hozó, bár a beteg gyógyulását nem segítõ mûtétekrõl. Az ügyészség közlése szerint legalább öt idõs beteg halt meg a felesleges operációk után.