2024.05.06. - Ivett, Frida

Nadrág nélkül vonatoztak, kattant a bilincs

A New Yorkban idén már tizedik alkalommal megrendezett Nadrág Nélküli Metrózást követõ eseményt elõször tartották meg Dél-Afrikában.
A vasárnap megrendezett eseményen nagyjából száz dél-afrikai vett részt, akik helyi idõ szerint délután három órakor szálltak fel a Gautrain gyorsvasútra, a Johannesburgtól keletre található Kempton Parkban. A vonat elindulása után egyszerre vették le nadrágjukat, hogy alsónadrágban folytassák útjukat, miközben úgy tettek, mintha semmi különös nem lenne rajtuk.

Amikor azonban egy átszállás után visszaérkeztek a Kempton Parkba, és leszálltak a vonatról, a vasúttársaság biztonsági õreivel találták magukat szemben. A résztvevõk közül 34-et bilincsbe vertek, majd a kiérkezõ rendõrök egy közeli rendõrõrsre szállították õket. Három órán tartották õket fogva, amíg kitalálták, hogy mihez is kezdjenek velük.

Az egyik résztvevõ elmondása szerint a rendõrök eredetileg a közerkölcs megsértése miatt akartak eljárást indítani ellenük, de végül elengedték õket, amikor rájöttek, nincsen bizonyítékuk a vádak alátámasztására. A letartóztatott embereket végül a vasúttársaság büntette meg. Hétszáz dél-afrikai randos pénzbüntetés kifizetésére kötelezték õket, amiért megsértették a Gautrain szabályait nadrágjuk levetésével - közölte a cég szóvivõje, az AFP francia hírügynökséggel.