rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • A rózsáról

 • Share on Tumblr

  A rózsárólGyönyörűséges virágunk a rózsa.

  A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

  A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

  A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

  Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

  De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

  Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

  Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

  Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

  A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

  A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

  Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

  A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

  S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

  Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

  Rózsalekvár:
  Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
  1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
  1 ek citromsav
  fél cs 3:1-ben zselésítő fix

  Elkészítés:
  A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.


  „-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
  -Nem találják meg-mondtam.
  -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
  -Minden bizonnyal-feleltem.
  -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
  Antoine de Saint-Exupéry


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Védelmet kér Hollywood a lesifotósok ellen

  Los Angeles - Nagy fehér P-betûvel ellátott rendszámot vezetnének be és paparazzimentes biztonsági övezet kijelölését követelik hollywoodi sztárok és politikusok.

  "Mint falkába verõdött farkasok az áldozat nyomában, olyanok a paparazzik. Ideje megrendszabályozni õket, mert minden határon túlmegy, amit mûvelnek" - mondta Dennis Zine városi tanácsnok, az antipaparazzi mozgalom vezetõje csütörtökön Los Angelesben a rendõri vezetõkbõl és választott városi tisztviselõkbõl álló alkalmi panaszbizottság elõtt.

 • Elkelt az atombunker

  Bõ 90 millió forintért kelt el egy atombunker Nagy-Britanniában internetes árverésen. A kikiáltási ár mindössze 500 font - 150 ezer forint - volt. A licit során vagy negyven árajánlat érkezett a honlapra.

 • Születésnapjára gyémántba és smaragdba öltöztették Hello Kittyt

  Tokió - Gyémántba és smaragdba öntik 35. születésnapja alkalmából a kultikus japán mesefigurát, Hello Kittyt. Az ünnepi darab 125 ezer eurót (38 millió forintot) ér.

  A Kittyt gyártó Sanrio vállalat a Baselworld 2009 nevû óra- és ékszervásáron mutatta be a drágakövekbe hempergetett fehér cicafigurát. Kitty White - ahogy "hivatalosan" hívják - egy gyémántot, kétezer fehér topázt, négyszáz rózsaszín zafírt, és ezernyi gyöngyöt visel. A különleges baba értéke hozzávetõleg 125 ezer euró (közel 38 millió forint). A gyártó még nem közölte, hogy a 10,5 centiméteres "drágaság" mikortól lesz kapható.

 • Beteg leszel a korházsorozatok miatt!?

  A kórházsorozatok erõsítik a félelmet a betegségektõl

  A kórházas tévésorozatok erõsíthetik tudat alatt a félelmet a betegségektõl.

  Belga kutatók 1300 tizenéves tévézési szokásait vizsgálgatva jutottak a felismerésre. Mint kiderült, 10 százalékkal erõsödött a félelem kórházas mûsor láttán, és a lányoknál határozottabban mutatkozott meg a jelenség.

 • Lopott jármûvel utazott az énekesnõ

  Dido nagyon megrémült, amikor elõször járt munkaügy miatt Amerikában, és a rendõrség leállította az autót, amellyel utazott, ugyanis a jármû lopott volt.

 • Két évvel a halála után lett anya

  Közel két évvel halála után lett anya egy izraeli nõ, akinek lefagyasztott embrióját béranya hordta ki az özvegy férj kívánságára.

 • Kovi nem vesz részt az idei Erotika Kiállításon

  Hazánk minden bizonnyal legismertebb pornóproducere, Kovi bejelentette: nem vesz részt az idei Erotika Kiállításon. Azt azonban, hogy miért nem, nem kívánta elárulni.

  "Csak annyit mondhatok, hogy nem tartom megfelelõnek a szervezõk által kívánt feltételeket" - mondta a világhírû producer. A pornósnak abból lett elege, hogy miközben az eladott belépõjegyek magas számához, így a szervezõk bevételéhez igencsak hozzájárul, az üzletemberek tõle is komoly összeget kértek a pavilonért. A Kiállítás fõszervezõje azonban nem érti, mi Kovi problémája.

 • Rászánták magukat VV Péterék a válásra

  VV Péter, akit a ValóVilág ötödik szériájából ismerhetünk, hét év házasság után mondta ki a boldogító nemet volt feleségének.

 • Az amerikai házasok 90 százaléka elégedett választottjával

  A házasságban élõ amerikaiak 90 százaléka elégedett választottjával - derült ki a CBS News felmérésébõl.

 • Bosszú vibrátorral

  Egy 26 éves román fiatalember fenekébõl orvosi segítséggel kellett eltávolítani a szexuális segédeszközt a partnernõjével lebonyolított légyott után.

 • Kristen Stewart újra az ujja köré csavarta Robert Pattinsont

  Kristen Stewart újra az ujja köré csavarta Robert PattinsontRobert Pattinson újra felvette a kapcsolatot Kristen Stewarttal. A látszólag véget nem érő szerelem új fordulatot vett: miután Robert hosszú hónapokat töltött azzal, hogy különböző lányokkal múlassa az idejét, újra kikötött Kristen Stewart mellett. A színész ezen döntését nemcsak barátai, de családja sem veszi jó néven, hiszen jól tudják mindannyian, Kristen nem épp a legideálisabb menyasszony-jelölt Robert számára. Sőt, úgy tűnik, valójában csak szórakozik Robbal. Abban a pillanatban, ahogy újra az ujja köré csavarta, már rögtön kifelé táncol a kötöttségből.

 • Gregor Bernadett túltette magát a váláson

  Gregor Bernadett négy év házasság után döntött úgy, hogy elválik a férjétõl. A kérdés már csak az: két gyermekkel hogyan tovább? A színésznõn nyoma sincs a depressziónak.

  "Lelkileg megerõsödtem. A mi munkánkhoz hozzátartozik, hogy bármennyire is óvjuk a magánéletünket, nagy része a nyilvánosság elõtt zajlik" - mondja Gregor Bernadett.

  Berni mostanában elég sokat dolgozik, elõfordul, hogy párhuzamosan forgat és színpadon játszik. Nem gondol a múltra, csak elõre néz.

 • Mosógép szakította le a négyéves kisfiú karját

  A tizenegy éves bátyja betette a testrészt a fagyasztóba és öccsét pedig ágyba fektette. Csak másnap reggel vette észre az édesanya, hogy mi történt.

  Egy meghibásodott mosógéppel játszott a két németországi gyermek, amikor egy baleset következtében a kisfiú elveszette karját. A bátyja, aki hétfõre virradó hajnalban mindent látott, megfogta a kart, betette a hûtõbe, majd a négy évest az ágyába vitte. Az édesanyját nem keltette fel. Az ulmi rendõrség szerint az, hogy a fiú nem halt bele a sérülésbe, kész csoda. A fiú szerdán már nem volt életveszélyben.

 • Pokolgép robbant a Lenin szobornál!

  Pokolgép robbant a szentpétervári Finn (Finljandszkij) pályaudvar elõtt álló Lenin-szobornál: a mintegy 300 gramm trotilnak megfelelõ erejû robbanás némi kárt okozott a szobor hátában, s összezúzott néhány környezõ lámpát.

  A szobrot mûhelybe viszik restaurálásra, s mihelyt elkészül, visszaállítják eddigi helyére - közölték az illetékesek.

 • Heidi Klum erotikus képei

  A szépséges német modell képeivel van tele a sajtó, ugyanis volt sztárfotósa eladta õket.

 • Robbie Williams ismét szingli!

  14 hónap után vége a románcnak. Robbie minden idejét és energiáját leköti készülõ új albuma, barátnõjére nem maradt ideje.

  Robbie bevonult egy stúdióba és úgy tûnik, amíg be nem fejezi új albumát, addig mással nem akar foglalkozni. Az elõzõ lemez ugyanis nem aratott osztatlan sikert. Egyik barátja azt mondta: "Robbie azt hitte, hogy Ayda a lelki társa és már várta, hogy dolgozhasson. Az idõzítés azonban nem volt jó. A se veled, se nélküled állapotot nem bírták, ezért úgy döntöttek, hogy szakítanak."

 • Lord Snowdon kitálal

  London - Lord Snowdon, II. Erzsébet angol királynõ néhai húgának, Margit hercegnõnek volt férje, betöltve 78. életévét, úgy döntött: fittyet hány a hagyománynak, amely szerint az angol királyi család tagjai nem engedélyezik életrajzuk publikálását, mert az esetleg kellemetlen lehet a nemes klán egyik-másik tagjának. A lord négy évig dolgozott a legteljesebb titokban Anne de Courcy írónõvel, míg elkészült a mû, 'A Snowdon'.
  The Biography a brit sajtó szerint "szenzációs", de aligha fogja elnyerni a Buckingham palota egyes személyiségeinek fenséges tetszését.

 • Gyõzike szülei nem mentek el fia sokadik esküvõjére

  Hiába a sokmilliós befektetés, a csillogó ruhák, és a seregnyi vendég, Gyõzike mégsem volt felhõtlenül boldog az esküvõjén. A szülei ugyanis nem voltak hajlandók részt venni fiuk ötödik frigyén. A háttérben évtizedes családi viszály áll.

  Egy roma esküvõn tradíció, hogy az összes családtag képviselteti magát. Gyõziéknél azonban valami nem stimmel, hiszen több, egészen közeli vérrokon sem volt jelen az esküvõn, csak mintegy harmincan kísérték el õket a templomba.

 • Szétfújta a szél a pénzt

  Egy manchesteri lakos, Barry Eastwood húszfontos bankjegyek százaival a kezében lépett ki a minap egy pénzintézetbõl, amikor egy erõsebb szél kifújta a kezébõl az összes bankjegyet.

 • Bûntény helyett régészeti felfedezés

  Puerto Rico - Hulla megtalálása helyett régészeti felfedezést tettek a Puerto Ricó-i rendõrségi búvárok, akik Luquillo városánál merültek a mélybe egy lehetséges gyilkosság áldozatai után kutatva: egy XVII-XVII. századi hajóroncsra, egykori legénysége csontjaira, valamint tárgyi emlékekre bukkantak.

  A rendõrséget egy helyi halász riasztotta azzal, hogy emberi csontokra bukkant. A búvárok a tengerfenéken hat különbözõ helyen tüzérségi ágyúra, kardra, fa- és láncdarabokra, üvegekre, egy aprócska ezüstkeresztre, egy medáliára II Izabella felirattal, valamint emberi csontokra bukkantak.

 • Megvált minden vagyonától egy osztrák milliomos

  Megvált mesés vagyonától egy osztrák milliomos, hogy újra boldognak érezze magát és hogy másokon segítsen.

 • A Hilton új vállalatnév és logó bevezetését jelentette be!

  A Hilton a világ egyik vezetõ szálloda lánca új vállalatnév és logó bevezetését jelentette be.

  A Hilton új neve, a Hilton Worldwide a társaság globális tevékenységi körét hivatott jelölni, az új logó pedig a Hilton gazdag történelmi múltját, jövõbeni céljait és a kiváló szolgáltatások iránti elkötelezettségét idézõ motívumokból áll össze.

 • Pénzzel fûtenek Baranya megyében

  Megérkezett az elsõ pénzbrikettszállítmány a baranyai Geresdlakra: a forgalomból kivont pénzjegyekbõl készített, középületek fûtésére szánt hét tonnányi téglát Bana Gábor, a pécsi Elsõ Lyons Klub elnöke és Habjánecz Tibor polgármester vette át a községháza elõtt hétfõn.

  Bana Gábor utalt rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank a nyár végén írt ki pályázatot karitatív, nonprofit szervezetek számára, hogy az elhasználódott bankjegyekbõl készített brikettekkel kiválthassák a hagyományos, sok pénzbe kerülõ tüzelõanyagot. A jegybank régen egy erõmûben semmisítette meg az elrongyolódott, elkoszolódott bankjegyeket, amelyek elégetése ráadásul milliókba került.

 • Oldalára dõlt egy mentõhelikopter Balatonfüreden!

  Oldalára dõlt egy mentõhelikopter szerdán Balatonfüreden. A légimentõk helyi bázisán történt balesetben senki nem sérült meg.

  A mentõsöktõl a helyszínen szerzett információk szerint nem az ügyeletben lévõ, hanem egy másik helikopterrel történt a baleset, tehát a balatonfüredi szolgálatos mentõhelikopter szükség esetén bevethetõ.

 • 140 milliót bukott Lady Gaga

  Lady Gaga a bécsi koncertje elõestéjén mocskosul lerészegedve ment le kártyázni egy kaszinóba, és elképesztõen sokat veszített a Black Jacken.

 • Dennis Rodman elmondása szerint 500 prostituálttal bújt ágyba

  Az NBA egykori botrányhõse elárulta, hogy 2000 nõvel volt dolga eddig, és közülük 500 prostituált volt.

 • 15 millió dolláros szerződést írt alá Britney

  15 millió dolláros szerződést írt alá Britney15 millió dollárt fizet egy Las Vegas-i szálloda Britney Spearsnek 48 fellépésért. Az énekesnő egyébként új albumának bemutatójára készül...Százezer dolláros bulival avatta fel új Las Vegas-i házát Britney Spears, aki készülődik nyolcadik albumának megjelentetésére. A hírek szerint az egyik kliphez szükség van egy hajnali sivatagos jelenetre is, ahol rengeteg statisztát és technikát terveznek csatasorba állítani. Britney ugyanakkor elfogadta a kaszinók városában lévő Planet Hollywood szálloda ajánlatát, és két éves szerződést írt alá velük, évi 15 millió dollárért.

 • Szõke Zoltán egyre jobban hasonlít sorozatbeli karakterére

  Szõke Zoltán, a Barátok közt Berényi Miklósa egyre jobban hasonlít a sorozatbeli karakterére. A férfi egy ideje kettõs életet élt, amire most derült fény. Szõke Zoltán és felesége kapcsolata megromlott és a színész régi gyerekkori szerelmével kezdett új életbe.

 • Megdõlt az egyfolytában beszélés világrekordja

  Negyed óra híján 34 órán keresztül tartotta beszédét egy indiai férfi, amivel megdöntötte az egyfolytában beszélés eddigi világrekordját.

 • Huszonnégyezer liter bor folyt ki az M1-es autópályára!

  Huszonnégyezer liter bor folyt ki Hegyeshalom térségében az M1-es autópálya Ausztria felé vezetõ oldalán vasárnap kora reggel, amikor az italt szállító tartálykocsi eddig ismeretlen okból az oldalára borult.

  A szerb tartálykocsi vezetõje a balesetben könnyebben megsérült.