rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • A rózsáról

 • Share on Tumblr

  A rózsárólGyönyörűséges virágunk a rózsa.

  A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

  A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

  loading...

  A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

  Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

  De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

  Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

  Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

  Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

  A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

  A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

  Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

  A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

  S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

  Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

  Rózsalekvár:
  Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
  1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
  1 ek citromsav
  fél cs 3:1-ben zselésítő fix

  Elkészítés:
  A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.


  „-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
  -Nem találják meg-mondtam.
  -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
  -Minden bizonnyal-feleltem.
  -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
  Antoine de Saint-Exupéry


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Horgászbottal lopta a bugyikat

  A tokiói férfi 3 méter hosszú pecabottal dolgozott és a rádamilozott horoggal fogott száradó bugyikat erkélyekrõl. Bõven volt kapása, mert a rendõrség az 51 éves illetõ lakásán több mint félezer nõi alsónemût talált.

 • Rekordkísérlet miatt 135 ember ugrott le összekötözve egy hídról

  135 vállalkozó szellemû fiatal ugrott le egyszerre egy hídról Oroszországban, hogy megdöntsék a Guinness rekordot.

 • Negyvenkét évnyi együttélés után házasodott egy százéves kenyai férfi

  Negyvenkét év vadházasság után elvette párját és "tisztességes asszonyt" csinált szerelmébõl, Sarából egy százéves kenyai férfi.

 • Nem tér vissza a Vészhelyzetbe Julianne Margulies

  Julianne Margulies színésznõ nem kíván szerepelni a Vészhelyzet utolsó évadában.

  Az 1994-ben Carol Hathaway nõvérként megismert Margulies, a George Clooney által alakított Dr. Doug Ross-szal - akivel a történet szerint összeköltözött -, karöltve távozott a sorozatból 2000-ben.

  Akkor a színésznõt, még egy 27 millió dolláros ajánlat sem bírta maradásra - olvasható a BBC online hírei között.

 • Sandra Bullock az év asszonya a People szerint

  Az Oscar-díjas Sandra Bullockot választotta meg az év asszonyának a People amerikai magazin.

 • Kiszáll a mûsorból az X-Factor mentora

  Meglepõ döntést hozott az X-Factor népszerû mentora, aki úgy döntött, hogy több sikeres évad után kiszáll, távozik a mûsorból.

 • A világ legnagyobb hamburgere Ausztráliában

  Egy ausztrál kávéház elkészítette a világ legnagyobb hamburgerét. A hivatalosan még meg nem erõsített rekord szerint a 81 kilogrammos fasírtot 12 órán át sütötték.

 • Fél évszázad után talált ismét egymásra autó és egykori gazdája

  London - Fél évszázad után talált ismét egymásra egy autó és egykori gazdája Nagy-Britanniában: az immár 67 éves férfinak sikerült fellelnie élete elsõ kocsiját és visszavásárolnia.

  Az autót még 1934-ben gyártották, típusa Morris Minor. A kocsi 24 esztendõs volt, amikor mostani tulajdonosa elõször megvette, 1958-ban, 30 fontért, azaz éppen ötven éve vezette elõször.

 • Farkasportréval terelgeti birkáit egy juhász Kínában

  A fénykép igen nagy, fél embernyi, és a farkasnak csak a feje van rajta, így jól láthatják a birkák, már csak azért is, mert gazdájuk jól feltartja nekik.

  Hogy mennyit fognak fel belõle, nem tudni, de nem fejvesztve rohannak, hanem engedelmesen vonulnak pásztoruk elõtt. A Huasang Daily címû kínai lap szerint a juhásznak feltehetõen olcsóbb farkasfotót tartania - a kezében -, mint juhászkutyát.

 • Díszhal választja ki a luxusvilla nyertesét!

  Halával választatja ki értékes ingatlanjának új tulajdonosát egy brit üzletember. A férfi 675 ezer fontot (210 millió forintot) érõ lancashire-i luxusházát sorsolja ki díszhalával.

  Ahhoz, hogy valakinek esélye legyen nyerni, elõbb helyesen meg kell fejteni egy sudoku-rejtvényt, majd ha szerencséje van, akkor a beküldött pályázatát érinti meg egy érzékelõ képernyõn a kopoltyús. A nevezési díj 50 font, a határidõ 2010. február elseje.

 • Daniel Radcliffe mindenét elhagyja

  Daniel Radcliffe mindenét elhagyjaMinél több mindened van, annál többet veszíthetsz el - bizonyítja a fiatal színész példája. Lehet, hogy mindene megvan, de el is veszíti holmijait Daniel Radcliffe! A Harry Potter filmek sztárja igen hanyagnak tartja magát és rendre hagyja el értékeit - ráadásul nem is apróságokról van szó! "Gyakran elvesztem a holmim. Volt olyan, hogy szerintem három telefont is elhagytam egy év alatt. De nem rég eltűnt az iPodom is, és azt hittem, sosem lesz már meg. Majd körülbelül három hónappal később megtaláltam a táskámban egy olyan zsebben, amiről nem is tudtam, hogy létezik."

 • Kirabolták Bochkor Gábort míg Afrikában volt

  Miközben Bochkor Gábor a Sztárok a fejükre estek stábjával nemrég még felhõtlenül érezte magát Afrikában, idehaza csúnyán megszívatták.

  Távollétében egyszerûen leemeltek egy komoly összeget a bankszámlájáról.

  Amint hazaérkezett a Bumeráng mûsorvezetõje afrikai kalandtúrájáról, kellemetlen meglepetéssel kellett szembesülnie: valaki vagy valakik több százezer forintot lovasítottak meg tõle.

 • Elhunyt a világ legidõsebb embere, 124 éves volt

  Ha valódi az útlevél, amivel egy fotón látható, akkor a 124 éves asszony volt a világ legidõsebb embere. Tíz gyereket és 300 unokát hagyott maga után.

 • Sok gyereket szeretne William és Kate

  Információk szerint Morvay Kendra jövendõmondó megjósolta, hogy Kate Middleton már az elsõ öt évben több gyereknek ad majd életet.

 • Betörtek a Fidesz nagykõrösi irodájába!

  Éjszaka ismeretlen tettesek betörtek a nagykõrösi Fidesz-irodába, ahonnan számítástechnikai eszközöket vittek el, a falra pedig gyalázkodó feliratot írtak.

  Czira Szabolcs, a Pest megyei város fideszes polgármestere, a párt választókerületi elnöke azonnal értesítette a rendõrséget.

 • A jogi pályát fontolgatja Katie Holmes

  Erre a hírre aztán senki sem számított. Tom Cruise volt felesége, a gyönyörû Katie Holmes azt a meglepõ gondolatot vette a fejébe, hogy pályát módosít. A színésznõnek az az érdekes ötlete támadt, hogy jogi pályára fog lépni.

 • Rihanna lazán megoldotta a rendõrökkel való összetûzését

  Nyaralás közben az énekesnõnek kisebb afférja volt a helyi rendõrökkel, de elég lazán megoldotta a kellemetlen helyzetet.

 • Keményen fogalmazta meg véleményét Kanye West

  Az énekes nem fogta magát vissza londoni koncertjén. Beyoncét sem kímélte.

 • Box az idõsekotthonában

  A boksz a mániája egy 95 és egy 98 éves néninek egy brit idõsekotthonában.

  Hobbiazonosságuk ellenére nem egymást öklözik, hanem csupán virtuálisan bokszolnak a Nintendo Wii számítógépes játéknak köszönhetõen. Nem csak ücsörgésbõl és ujjizmosító gombnyomogatásokból áll azonban a sport: hadonászni kell a karokkal a virtuális ellenfél elleni küzdelemben. (A számítógép érzékeli a kezekre erõsített jeladókat, így a hús-vér játékos valódi mozgását.)

 • Költözik Gáspár Gyõzi és családja

  Azt még nem lehet tudni, hogy folytatódik-e a Gáspár család bonyodalmakban és élményekben gazdag mûsora, de az szinte bizonyos, hogy pár hónapig nem láthatjuk õket hétfõnként a képernyõn. A nyári szünetben kipihenik õk is fáradalmukat.

 • Magára hívta a rendõröket az illegálisan lakó

  A 25 éves férfi illegálisan lakott egy lakásban és egyik éjjel arra riadt, hogy valaki megpróbál behatolni az ajtón. Rögvest telefonált a rendõröknek, akiknek sikerült elcsípniük a "gazembert": a lakás gondnokát, aki azért nem tudott bemenni, mert kulcsai nem illettek a zárba, amelyet az illegális lakásfoglaló lecserélt.

 • Pokolgép robbant a Lenin szobornál!

  Pokolgép robbant a szentpétervári Finn (Finljandszkij) pályaudvar elõtt álló Lenin-szobornál: a mintegy 300 gramm trotilnak megfelelõ erejû robbanás némi kárt okozott a szobor hátában, s összezúzott néhány környezõ lámpát.

  A szobrot mûhelybe viszik restaurálásra, s mihelyt elkészül, visszaállítják eddigi helyére - közölték az illetékesek.

 • Nem vitték el a 40 milliárdos lottónyereményt!

  Továbbra sem lelt gazdára az immár 143,9 millió euróra (39,3 milliárd forint) dagadt olasz lottófõnyeremény, miután a kedd esti sorsoláson sem volt telitalálat.

  Az országot „megszállták” a lottóturisták, akik fõleg Németországból és Ausztriából érkeznek, de szerencsét próbálnak a horvátok, szlovének és a franciák is.

 • Nem csak a tehetség köti össze Radics Gigit és Oláh Gergõt

  A Megasztár és az X-Faktor gyõztesét nem csak a tehetség köti össze.

 • Huszonhárom nyelvet beszél a 16 éves fiú

  Egyebek közt beszéli a hébert, a szuahélit, az arabot, a kínait, de japánul és hindiül sem tudják „eladni” azt a 16 éves csodafiút, aki huszonhárom nyelven tud.

 • Lindsay Lohan ismét börtönbe került

  Lindsay Lohan ismét börtönbe került, miután az amerikai színésznõ ügyét tárgyaló Beverly Hills-i bíró elutasította, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerüljön.

 • Fapulóverek

  Rejtélyes kötögetõje van egy városnak, West Cape Maynek az Egyesült Államokban: az illetõ az éj leple alatt színes pulóverbe bújtat faágakat és lámpaoszlopokat.

 • Az ötödik lemezét készíti Pink

  Magánéleti problémái után Pink ismét stúdióba vonult, hogy elkészítse új lemezét. Az énekesnõ még képeket is készíttetett magáról a mûteremben, melyeket saját honlapján meg lehet tekinteni. Amennyiben minden jól alakul, a CD-t október vége és november eleje körül dobják piacra.

  Már azt is tudni, hogy a "So What" címû dal lesz az elsõ slágergyanús szám, amit a rádióállomások augusztus 18-ától indítanak útjára. Arról viszont nincs hír, hogy maxi CD-n vagy más digitáls formátumban megjelenne-e a várva várt track.

 • Tüntetés követte a U2 dublini koncertjét

  Utcai tüntetésbe kezdtek a feldühödött dublini lakosok a U2 együttes fellépését követõ színpad lebontási munkálatainak egész éjszakán át tartó hangzavara miatt.

  A U2 koncertszervezõinek tervei szerint a Claw címû turné díszleteivel megrakodott mintegy ötven teherautó már kedden felkerült volna egy Nagy-Britanniába tartó kompjáratra, az éjjeli hangzavar miatt a stadion elõtt tüntetõ dubliniak azonban alaposan keresztülhúzták számításaikat.

 • Elhunyt S. Benedek András Arany János-díjas író!

  Elhunyt S. Benedek András Arany János-díjas író, költõ, irodalomtörténész; a kárpátaljai író temetésérõl késõbb intézkednek - tudatta a Magyar Írószövetség. S. (Stumpf) Benedek András Munkácson született 1947. február 1-én.

loading...