rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • A rózsáról

 • Share on Tumblr

  A rózsárólGyönyörűséges virágunk a rózsa.

  A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

  A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

  loading...

  A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

  Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

  De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

  Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

  Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

  Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

  A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

  A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

  Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

  A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

  S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

  Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

  Rózsalekvár:
  Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
  1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
  1 ek citromsav
  fél cs 3:1-ben zselésítő fix

  Elkészítés:
  A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.


  „-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
  -Nem találják meg-mondtam.
  -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
  -Minden bizonnyal-feleltem.
  -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
  Antoine de Saint-Exupéry


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fõként a 15-19 éves fiatalok ünneplik a Valentin-napot

  A Valentin-nap ünneplése Magyarországon a 15-19 éves korosztálynak a legfontosabb, legkevésbé pedig az idõseknek - derül ki a GfK Hungária felmérésének eredményeibõl. A Valentin(Bálint)-napot Magyarországon a felnõtt lakosságnak csupán a harmada ünnepli, s inkább a nõk tartják fontosabbnak, mint a férfiak.

 • Egy kínai árvát akar örökbefogadni Angelina Jolie És Brad Pitt

  Angelina Jolie és Brad Pitt ikrei alig születettek még meg, a sztárpár máris egy újabb gyermek örökbefogadásán gondolkodik.

  De mit szól mindezekhez Vivienne Marcheline és Knox Leon? Valószínûleg még semmit, õk biztosan örülnek majd az "új tesónak"!

  A hollywoodi színészek három adoptált (a hároméves etióp Zahara, a négyéves vietnami Pax Thien és a hatéves kambodzsai Maddox) gyerek után egy kínai kicsit szeretnének magukhoz venni.

 • Avril Lavigne még el sem vált, máris mással randizik!

  kanadai származású énekesnõ, Avril Lavigne alig egy hónapja jelentette be, hogy tönkrement a házassága, és máris egy titokzatos idegennel látták vacsorázni a Koi nevû hollywoodi étteremben édes kettesben.

 • Nem búcsúztatják többé szüzek a nepáli elnököt

  A szokásoktól eltérõen nem búcsúztatták szüzek az elsõ külföldi útjára induló Rám Baran Jadav nepáli köztársasági elnököt.

  Jadav szóvivõje szerint az államfõ azért szakított az õsi hagyománnyal, mert sajnálta a fiatal lányokat, akik gyakran órákon át kényszerültek ácsorogni a tûzõ napon.

 • Durva játék az USA-ban

  Jobban teszik, ha éberen figyelnek az USA-beli St Louis járókelõi és kerékpárosai. Könnyen áldozatául eshetnek ugyanis a helyi kamaszok legújabb õrült passziójának, a Knockout Kingnek, melynek lényege, hogy egy szembe jövõ vadidegen embert egy ütéssel padlóra küldi a játékos. 2011 elején egy ember belehalt a támadásba.

 • Vesztegetni próbált egy szabálytalankodó autós!

  A zalai autópálya-rendõrség járõre az M70-es autóúton, Letenye közelében állította meg a román férfit, mert a tiltó tábla ellenére elõzött.

  Az ellenõrzés során kiderült, hogy a sofõr külföldi rendszámú autójának mûszaki érvényessége lejárt, ezért a járõr bevonta a kocsi rendszámát és forgalmi engedélyét.

 • Alföldi Róbert a Nemzeti Színház élén

  Alföldi Róbertet ma nevezik ki hivatalosan a Nemzeti Színház élére. Jordán Tamást váltja az intézmény élén Alföldi.

  A Nemzeti Színház vezérigazgatói pályázatára négy érvényes pályamunka érkezett. A Bárka Színház igazgatója, Alföldi Róbert mellett, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendezõ, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Szûcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója is pályázott a Nemzeti Színház vezérigazgatói posztjára.

 • Vigyázz! Dopeman baltával támad!

  A Fõvárosi Állat és Növénykertben, a sztárok gyermekeikkel együtt mutatták be a Sugarbird legújabb mesepóló kollekcióját, rajta olyan mesehõsökkel, mint Kukori és Kotkoda, Frakk, Szerénke vagy Lukrécia. Dopeman lányával a karján beszélt arról, hogy mivel töltik az idejüket.

 • Szilveszter gazda az interneten is keresi az igazit

  A Szombat Esti Láz szereplõje már többször is randevúzott olyan hölgyekkel, akiket a Facebookon ismert meg.

 • Tragédia! Szakadékba zuhant egy busz - 22 halott

  Huszonkét ember meghalt, harmincöt pedig megsebesült Észak-Indiában, mert szakadékba zuhant az autóbuszuk - jelentette pénteken egy helyi újság.

 • Képeslap-rekord egy szlovéniai településen

  Egy kisebb garzonba be sem férne az a képeslap, amelyet a minap vett át egy szlovén város polgármestere, ezzel a küldõ esélyessé vált a korábbi képeslap-rekorder cím elorozására.

 • Milliós kínai póló fogás Budapesten

  A Vám- és Pénzügyõrség Központi Járõrszolgálat Parancsnokságának munkatársai ellenõrzést tartottak egy budapesti XVI. kerületi lakóingatlannál, mert a BRFK ügyeletére több olyan bejelentés érkezett, hogy az említett helyen nagy mennyiségû – valószínûleg távol keleti eredetû - ruházati termékeket tárolnak.

 • Egy 16 éves fiú fulladt bele a Hármas-Körösbe!

  Egy csépai lakosú fiatal és két társa a Hármas-Körösön lévõ szabad strandra ment csütörtökön délután fürödni.

  A 16 éves kamasz a mólóról a vízbe ugrott, egy darabig kapálózott, majd elmerült a három méter mély vízben. A holttestre a speciális mentõk találtak rá néhány óra múlva, eltûnési helyétõl pár méterre.

 • Rubik-kockát Kínából

  A Vám- és Pénzügyõrség Központi Járõrszolgálat munkatársai tegnap délután, Rajka térségében közúti ellenõrzés céljából megállítottak egy cseh kamiont, amely egy kínai feliratú konténert szállított Olaszországba.

 • Mosómedvék harapdáltak véresre egy idõs nõt Floridában!

  Egy csapat mosómedve támadt Floridában egy idõs nõre, aki megpróbálta elkergetni õket a földjérõl.

  Az asszonyt az öt mosómedve körülvette és fellökte, majd harapdálni kezdték. A nõ nyakától a lábáig nagy felületû sebeket kapott.

 • Elõször beszélt a viszonyáról Madonna

  A most 54 éves Madonna szerelmi élete mindig is beszédtéma volt, de különösen az utóbbi idõben kritizálják, mondván, csak játékszernek használja a nála jóval fiatalabb szeretõit, akik mind függnek tõle anyagilag.

 • Távolsági végzést kért Mel Gibson ellen mostohaanyja

  A híres színész mostohaanyja távoltartási végzést kért nevelt fia ellen. Elmondása szerint a celeb agresszíven bánt vele és megütötte.

 • Halle Berry újra anya lesz?

  Halle Berry és kedvese, Gabriel Aubry hamarosan kistestvérrel ajándékoznák meg féléves kislányukat, Nahlat.

  Mint azt a 41 éves színésznõ az Elle magazin hétfõi, Beverly Hills-i partiján elárulta, szerelmével újra "ráfeküdtek" a babaprojektre.

  "Igen, már dolgozunk rajta" - újságolta boldogan a szépség, aki õszintén vallja, hogy esküvõ nélkül is lehet boldog családi életet élni. Így annak ellenére, hogy Gabriel Aubryval már második gyermeküket tervezik, a házasság gondolata fel sem merül bennük.

 • Búcsút intett egymásnak Erique Iglesias és Anna Kournikova

  Búcsút intett egymásnak Erique Iglesias és Anna KournikovaEnrique Iglesias és Anna Kournikova szép csendben búcsút intettek egymásnak. Ismét szárnyra kaptak azon pletykák, melyek szerint Enrique Iglesias és Anna Kournikova pontot tett a kapcsolatuk végére. Vagy legalábbis nagyon közel vannak a szakításhoz. Sőt most komoly bizonyítékok is utalnak a tizenkét éves románc végére. Enrique a héten a legnagyobb titokban eladta eddigi otthonukat, amit mind ő, mind a teniszcsillag imádtak, és jóformán ki sem mozdultak a miami birtokról. Vagyis elég érthetetlen, hogy miért szabadultak meg a meseszép ingatlantól.

 • Rodman hat nõvel szexelt - Az egész hotel hallotta

  Az egyik New York-i hotel vendégei jól hallhatták, Dennis Rodman szobájában rendezett orgiát, ugyanis a kosaras mikrofonja véletlenül bekapcsolva maradt.

 • Durva rablóbanda került rendõrkézre Budapesten

  Idõs emberek kifosztására szakosodott bûnözõket fogtak el a Heves Megyei Rendõr-fõkapitányság munkatársai Budapesten.

  A brutális kegyetlenséggel fellépõ társaság csaknem két tucat, az ország különbözõ helyén elkövetett támadással hozható összefüggésbe. A bûnözõket akkor érték tetten, amikor be akartak törni egy idõs ember házába április 21-én Zuglóban.

 • Vége a 24 sorozatnak

  Nyolc évadot ért meg a 24 címû sorozat. Hivatalossá vált, hogy májusban véget ér a televíziós sorozatok utóbbi évtizedét meghatározó 24 címû széria, amelyben Kiefer Sutherland Jack Bauer ügynökként védte meg a világot.

 • Box az idõsekotthonában

  A boksz a mániája egy 95 és egy 98 éves néninek egy brit idõsekotthonában.

  Hobbiazonosságuk ellenére nem egymást öklözik, hanem csupán virtuálisan bokszolnak a Nintendo Wii számítógépes játéknak köszönhetõen. Nem csak ücsörgésbõl és ujjizmosító gombnyomogatásokból áll azonban a sport: hadonászni kell a karokkal a virtuális ellenfél elleni küzdelemben. (A számítógép érzékeli a kezekre erõsített jeladókat, így a hús-vér játékos valódi mozgását.)

 • Jakson szelleme a stúdióban kísért

  Váratlan halála elõtt Michael Jackson nemcsak londoni miniturnéján dolgozott, hanem visszatérõ lemezén is, aminek will.i.am volt a producere. A két énekes rengeteg idõt töltött együtt, és szoros kapcsolat alakult ki az ikon és rajongója között.

 • Fel kell öltöztetnie pucér kerti törpéit

  Fel kell öltöztetnie három kerti törpéjét egy 64 éves nõnek Nagy-Britanniában, mert a figurák pucérok és zavarják szomszédasszonyát.

  Az asszony igencsak meglepõdött, amikor a lakhelye szerinti, bromsgrove-i önkormányzat telefonon ráparancsolt, hogy adjon kis pólókat a 60 centi magas szobrocskákra – melyek közül kettõ hölgy –, mert közszeméremsértõk.

 • Titokban megnõsült Csányi Sándor

  Csányi Sándor, a Radnóti Színház tagja feleségül vette kolléganõjét Tenki Rékát.

 • Danny Boyle filmje és a John Adams tarolt a Golden Globe-gálán

  Los Angeles/Mumbai - Bollywood megérkezett Hollywoodba: a filmvárosba akkreditált külföldi kritikusok elõször díjaztak indiai zeneszerzõt, s ez az áttörés Danny Boyle Slumdog Millionaire címû, Mumbaiban játszódó meséjének köszönhetõ, amely a legjobb filmzene mellett további három fontos díjat is kapott a Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíj vasárnap esti gáláján.

 • Anthony Hopkins szerint unalmas a színház!

  Anthony Hopkins nem mostanában fog visszatérni a színpadra, elmondta, hogy unalmasnak tartja a színházi munkát. A Farkasember sztárja még egy londoni színházban kezdte karrierjét, ahol volt szerencséje a brit színházi világ legelismertebb színészeivel együtt dolgozni. Hopkins azonban nem szeretne újra a deszkákra lépni.

 • Készül a Karib-tenger kalózai 4!

  Az iszákos, szakállas, mégis szeretnivaló Jack Sparrow kapitányt játszó Johnny Depp aláírta a szerzõdését a Disney stúdióval.

  Az azonban már korántsem biztos, hogy a bájos Elizabeth Swannt játszó brit sztár, Keira Knightley is látható lesz a negyedik részben. A színésznõt újságírók nemrég arról faggatták, hogy szerepelne-e még egyszer a filmben: "Imádtam a Karib-tenger kalózait. Nagyon szerencsés voltam, hogy játszhattam benne, de elég volt. Az én kalózos-idõm lejárt."

 • Rendelj döglött bogarakból készített nyakláncot!

  Kabócanyaklánc Sandwichbõl

  Sandwich - Döglött bogarakból készült nyakláncok rendelhetõk Sandwichbõl.

  Ez a Sandwich az Egyesült Államok egy városa, és két 17 éves lakosa állt neki, hogy a települést az idén elözönlött kabócákból ékszereket készítsen.

loading...