rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
 • A rózsáról

 • Share on Tumblr

  A rózsárólGyönyörűséges virágunk a rózsa.

  A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

  A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

  A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

  Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

  De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

  Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

  Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

  Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

  A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

  A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

  Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

  A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

  S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

  Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

  Rózsalekvár:
  Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
  1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
  1 ek citromsav
  fél cs 3:1-ben zselésítő fix

  Elkészítés:
  A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.


  „-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
  -Nem találják meg-mondtam.
  -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
  -Minden bizonnyal-feleltem.
  -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
  Antoine de Saint-Exupéry


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Véradásdíj: autó vagy lovas bricska

  Autót vagy lovas bricskát nyerhet az, aki Ohio államban ad vért. A szokatlan nyeremény - a második jármû - oka, hogy a helyi Vöröskereszt nem akarja kihagyni a sorsolásból amish donorjait.

 • Szõke Zoltán egyre jobban hasonlít sorozatbeli karakterére

  Szõke Zoltán, a Barátok közt Berényi Miklósa egyre jobban hasonlít a sorozatbeli karakterére. A férfi egy ideje kettõs életet élt, amire most derült fény. Szõke Zoltán és felesége kapcsolata megromlott és a színész régi gyerekkori szerelmével kezdett új életbe.

 • Jézuska hozza Palotás Petra kisbabáját

  Az RTL Klub mûsorvezetõnõje karácsonyra van kiírva, és korábbi elveivel ellentétben mégis apás szüléssel fogja világra hozni kislányát.

  Palotás német férje Hamburgban él, a szülést követõ másfél évben pedig a mûsorvezetõ is odaköltözik majd, de aztán szeretne visszatérni a képernyõre.

  Úgy tervezik, hogy bébivel mindketten a saját anyanyelvükön beszélnek majd, hogy a kislány mindkettõt megtanulja.

 • Mentõautóban szavazott egy igen eltökélt 92 éves hölgy az Egyesült Államokban

  Mentõautóban szavazott egy igen eltökélt 92 éves hölgy az Egyesült Államokban.A nõ pár éve agyvérzést kapott, nem tud járni és csövön át táplálják.

  Szavazni viszont nagyon akart, ezért mentõautóval vitték a legközelebbi választási központba, ahonnan kimentek hozzá, és kivitték neki a mentõautóba az elektronikus "szavazógépet". A hölgy boldog elégedettséggel nyomta meg a neki tetszõbb jelölt gombját: Barack Obamáét.

 • Pénz a kidobott hûtõben

  Pénzt talált egy ócska hûtõben egy tádzsik vendégmunkás egy jekatyerinburgi szeméttelepen, de a pénz gazdája hamarosan jelentkezett jogos tulajdonáért.

 • Szebeni István az RTL Klub-hoz szerzõdik?

  Szebeni István az RTL Klub-hoz szerzõdik – pletykálják a kereskedelmi csatorna folyosóin. A TV2 Aktív címû mûsorából távozó tévés a hírek szerint Alföldi Zoltán hírolvasó helyére pályázik.

  Szebeni azonban rendkívül nehéz helyzetben van. Az átigazolási idõszak ugyanis hónapokkal ezelõtt végetért.

  Televíziós szakemberek szerint egy mûsorvezetõt nem lehet kellemetlenebb helyzetbe hozni annál, mint hogy az átigazolási idõszak után válnak meg tõle.

 • Magyar siker: gyõzött a szexis fehérnemû tervezõje

  „A romlás virágai” – ezt a nevet kapta Bódis Boglárka csodás kreálmánya, amellyel a tervezõ megnyerte a berlini divathét egyik nemzetközi design versenyét.

 • Újra támogatja a Videoton a városi labdarúgást!

  A régi-új néven szerepelteti csapatait a Fehérvár FC kft., a magyar labdarúgásba így visszatér a Videoton FC elnevezés.

  A székesfehérvári klub közleménye szerint „a döntést az tette lehetõvé, hogy a Videoton Holding Zrt. tulajdonosai úgy látták, azok a kedvezõ változások, amelyek Garancsi István tulajdonszerzésével kezdõdtek a székesfehérvári klub életében, olyan pályára állították a futballklubot, amellyel ismét méltóvá vált a patinás, a nemzetközi futball világában is jól ismert név viselésére”.

 • Taylor Swift újabb áldozatra csapott le

  A fiatal ír énekes hajnal négykor, fülig érõ szájjal távozott Swift kisasszony szállodai szobájából.

 • Öncsonkítás az Egyesült Államokban

  Szörnyû öncsonkításra került sor az Egyesült Államok Texas államának egyik börtönében, ahol egy halálra ítélt férfi kitépte az egyetlen megmaradt szemét és megette.

  A 25 éves elmebeteg férfi 2004-ben megölte a feleségét és két kisgyerekét, majd alig öt nappal a letartóztatása után a börtönben kitépte az egyik szemét. A mostani tette elkövetésekor a börtönpszichiátrián tartották fogva, a férfi egyébként halálos ítéletének végrehajtására vár, de még idõpontot sem kapott.

 • A Szex és New York sztárja nem szereti ha alul szorul

  Kim Cattrall-t nem érdekli, mit gondolnak róla - szerinte a bugyi egészségtelen, így inkább nem hordja.

 • Több százezren jelentkeztek a világ legjobb állására

  Több százezer potenciális munkavállalót érdekel a világ legjobb állásaként hirdetett ausztráliai "szigetgondnoki" munka.

  Az állást bemutató weboldalt már az elsõ napon olyan sokan keresték fel, hogy nem bírta a terhelést. Bõ 300 ezren jártak a honlapon. "Még vatikánvárosi és mongóliai látogatónk is volt" - mondta a munkát kínáló Queensland állami idegenforgalmi hivatal szóvivõje szerdán.

 • Megvált minden vagyonától egy osztrák milliomos

  Megvált mesés vagyonától egy osztrák milliomos, hogy újra boldognak érezze magát és hogy másokon segítsen.

 • Pert indíthat kollégája kölnihasználata miatt egy nõ Amerikában

  Pert indíthat kollégája kölnihasználata miatt egy nõ az Egyesült Államokban - így döntött egy szövetségi bíróság.

  A hölgy Detroitban dolgozik a városházán és igencsak megorrolt egy kollégájára, mert nagyon zavarja annak parfümje. Állítása szerint rendkívül érzékeny szagokra, illatokra, a kölnitõl pedig alig kap levegõt.

  Többször kérte kollégáját, hogy ne használja az illatosítót, ám az nem hagy fel vele, ezért pert kezdeményezett.

 • Hat évet kapott pedofiliáért!

  Többrendbeli megrontásért, tiltott pornográf felvételekkel való visszaélésért, 18 év alatti személy sérelmére felbujtóként elkövetett többrendbeli kerítés bûntettéért és annak kísérletéért elsõ fokon 6 év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Székesfehérvári Városi Bíróság S.Tibort.

  Az ítélet szerint a férfi 14-18 év közötti fiúknak fizetett alkalmanként 5-15 ezer forintot a szexért.

 • Gyermeket vár Lipcsei Betta

  Lipcsei Betta modell és mûsorvezetõ öt hónapos terhes.

 • Két év múlva a mozikban a Titanic 3D-s változata

  James Cameron tervei szerint az 1912-ben elsüllyedt luxus-óceánjáró katasztrófájának századik évfordulójára kerülhet a mozikba az 1997-ben bemutatott Titanic háromdimenziós változata.

 • Rokkantnyugdíjas lesz 26 évesen BB Évi

  Leszázalékolják BB Évit!
  26 évesen lesz rokkantnyugdíjas BB Évi! Az egykori valóságshowgyõztes pszichés állapota miatt jelenleg munkaképtelen, és bár nem él már a pszichiátriai intézetben, képtelen ellátni magát, ezért a bíróság gyámot is kirendelne mellé. Idén március 12-én a kaposvári bíróság kötelezõ pszichiátriai kezelést írt elõ számára, és zárt osztályra került, ahonnan csak néhány hete engedték ki. Mivel a mai napig nem képes ellátni magát, a bíróság gyámot rendelne ki mellé, ráadásul pszichés állapotára tekintettel hamarosan leszázalékolják, vagyis rokkantnyugdíjasként él tovább.

 • Az utolsó fuvar: postai szállítmányként a temetõbe

  Crystal Lake (Illinois állam) - Jeff Hornagold szeretett a UPS postaszolgálat autós futárja lenni. Így aztán, mikor a múlt héten meghalt, kollégája, Michael McGowan elhatározta, hogy a dobozos csomagszállítón viszi Jeffet utolsó útjára.

 • Nemi erõszakot követett el 12 évesen

  Letartóztatták és vádat emeltek az ellen a 12 éves fiú ellen, aki a gyanú szerint megerõszakolta a vele egy korú barátnõjét.

 • Elrendelték a nyomozást a fóti polgármester ellen!

  Hivatalos személy elleni erõszak gyanújával nyomozást rendelt el a dunakeszi városi ügyészség a fóti dobálás ügyében.

  Mádly Zsolt - idõközben fegyelmivel felfüggesztett - fideszes polgármester ugyanis egy testületi ülésen Fábry Béla MSZP-s alpolgármester arcába vágta a mikrofontartót, amivel könnyû sérülést okozott.

 • Vége a 24 sorozatnak

  Nyolc évadot ért meg a 24 címû sorozat. Hivatalossá vált, hogy májusban véget ér a televíziós sorozatok utóbbi évtizedét meghatározó 24 címû széria, amelyben Kiefer Sutherland Jack Bauer ügynökként védte meg a világot.

 • Pucéran zárta ki magát a lakásból

  Kizárta magát a házából anyaszült meztelenül egy alvajáró férfi Németországban, majd pedig autóstoppolt.

 • Több milliót bukott el a sztárpár

  Nem hibáztatja egymást Détár Enikõ és Kovács Lázár, hisz együtt követték el a hibát a 40 milliós játszma címû mûsorban. A TV2 sztárpárjának súlyos milliókba került, hogy a színésznõ nem volt erõszakosabb partnerével.

 • Világraszóló elismerésben részesült a Budapesti Corvinus Egyetem

  Harmadik helyen végzett a Budapesti Corvinus Egyetem általános menedzsment mesterképzése a Financial Times idei ranglistáján, amelyen ötven intézményt rangsoroltak - közölte az egyetem az MTI-vel szerdán.

 • Reptéren gázolták halálra Travolta kutyáit

  John Travolta két kutyáját elgázolta egy szervizjármû a bangori nemzetközi repülõtéren.

 • Megsérült három nézõ Székesfehérváron a gokart pályán!

  Megsérült három, a gumifal mögött szabálytalanul várakozó nézõ vasárnap Székesfehérváron, az egyik parkolóban felállított, közforgalom elõl elzárt gokartpályán.

  A balesetet az okozta, hogy egy 9 éves várpalotai fiú az elindulást követõ elsõ kanyarban túl gyorsan ment, s a pálya szélét szegélyzõ gumifalnak ütközött - mondta el a Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

 • Miley Cyrus férjhez ment?!

  Miley Cyrus férjhez ment?!Már többször felröppentek arról hírek, hogy a sztárpár összeházasodott, azonban most előkerült egy kép, amin Miley fehér ruhában van. Miley Cyrus és Liam Hemsworth tavaly januárban jöttek össze újra, 2 év szünet után. Azóta Miley-t teljesen kicserélték, nincsenek cikis ruhái és botrányokba sem keveredett mostanában, ami állítólag Liam-nek köszönhető. Pár hónappal a kibékülésük után pedig az énekesnő már újra az eljegyzési gyűrűjét hordta, és mindenki azt pletykálta, hogy az esküvőt tervezik. Azóta már többször is felröppentek hírek arról, hogy titokban összeházasodtak.

 • Legjobb barátnők lettek Tom Cruise exei

  Legjobb barátnők lettek Tom Cruise exeiTom Cruise-ra az utóbbi időben igencsak rájár a rúd, és még nem is lélegezhet fel. A 34 éves Katie Holmes és a 46 éves Nicole Kidman életében egy közös pont van, méghozzá Tom Cruise. Katie már a válás során is segítséget kért Nicole Kidmantől, aki még 2001-ben vált el Tom Cruise-tól. közös sorsuk úgy tűnik, hogy összekovácsolta a két nőt, sőt mi több, legjobb barátnők lettek. Egy bennfentes beszélt Katie és Nicole kapcsolatáról: „Volt egy nagyon kellemes beszélgetésük. Arról társalogtak, hogy milyen is volt Tom Cruise-zal összeházasodva lenni.”

 • Mentõt hívtak a Viagrát bevett 82 éves férfihez

  Egy 82 éves olasz férfi bevett egy szem Viagrát, de annyira felizgult, hogy a felesége kénytelen volt kihívni a mentõket.

  A palermói aggastyán gondolta meglepi a feleségét, de a dolog fordítva sült el. Az asszony annyira megijedt férje begerjedésétõl, hogy kihívta a mentõket, mert attól félt, hogy infarktust kap szegény.