2024.05.13. - Szervác, Imola

Teltház elõtt mutatták Cristiano Ronaldo-t a Real Madridban!

Teltház elõtt mutatták Cristiano Ronaldo-t a Real Madridban!
A világ legdrágább focistájára, Cristiano Ronaldora annyi ember volt kíváncsi a Bernabeuban, mint a magyar bajnokcsapat meccseire egy idényben.

Pedig a portugál szélsõ tavaszi szeretõje coming outolt, miután Ronaldo képtelen volt színvonalas sms-ekkel meghódítani. Régóta tudjuk: Ronaldo nem az eszével, a futballjával hódít. Új klubja, a Real Madrid mostantól a mezeladásokkal.

Legalább hat évig...
Huszonnégy éves, minden nõt megkap, haja tocsog a zselében, helyesen írni nem, futballozni nagyon tud. Õ Cristiano Ronaldo, minden idõk legdrágább játékosa, a Real Madrid neogalaktikus korszakának szimbóluma. Ronaldót nem könnyû szeretni: gyakran színészkedik a pályán, egyesek szerint beképzelt, nyálas fiú. A szurkolók - elsõsorban az érettségi körüli tinik - rajonganak az ilyen férfiért. Azért a férfiért, aki volt edzõje, Sir Alex Ferguson szerint még nem igazi férfi. A Manchester United skót menedzsere ezt tavaly mondta, mikor a Madrid majdnem elvitte Manchesterbõl, aztán mégis maradt. Lehúzott még egy évet bajnoksággal, BL-döntõvel...

Tavaly még nem volt elég érett és döntésképes játékos Cristiano Ronaldo. Azóta eltelt egy év.

Ronaldo tizenhét évesen lett manchesteri. A klub- és országváltás története tipikus. A Manchester United portugál portyáján feltûnt a fiatal Cristiano, aki odavissza kicselezte az angol bekkeket. Neville és a többiek csoportosan lobbiztak Sir Alexnél, hogy azt a fiatalt vegye már meg. Ferguson engedett a nyomásnak: Ronaldo "vörös ördög" lett.

Ronaldo a Real-ban!

Eleinte az öncélú vadhajtások nyirbálása volt az edzõ feladata, majd Ronaldo kivirágzott. Szép sorban mindent megnyert: bajnokságot, aranylabdát, FA-kupát, Liga-kupát. Egy érdekes történet mindenképpen figyelemre méltó, hogy megértsük Ronaldo (és a volt edzõ, Sir Alex) személyiségét. A 2006-os világbajnokság angol-portugál meccsén Rooney szabálytalankodott, a bíró nem látta, viszont Ronaldo észrevette, sõt, beárulta manchesteri haverját. Rooney piros lapot kapott, a portugálok továbbmentek. Rooney megüzente, hogy Ronaldo ne jöjjön vissza, mert nem garantálja a testi épségét. Az üzengetésnek Sir Alex vetett véget: kibékítette a két öntörvényût, a Manchester két év alatt két bajnokságot, egy BL-elõdöntõt és BL-döntõt játszott Ronaldo és Rooney fõszereplésével.

Az igazi robbanás Ronlado pályafutásában a 2008-as év volt. Mindent (bajnokság, Bajnokok Ligája) megnyert, harmincnégy meccsen harmincegy gólt rúgott a világ legnehezebbnek és leggyorsabbnak tartott bajnokságában. Nem maradt el az aranylabda sem. Ekkor volt az elsõ komoly madridi csábítás, de akkor CR maradt még egy évet.

A Real Madrid a Grupo Santander bankcsoporttól 150 millió euró hitelt vett fel. Kaka 65, és Ronaldo világcsúcsot jelentõ 94 millió eurós vétele nagy csapatot sejtet. Cristiano Ronaldo a bemutatásán "felmondta a leckét". Elmondta, hogy "egy álom vált valóra", majd amikor spanyolul háromig számolt és bemondta a népnek, hogy "Hala Madrid!", mindenki odáig volt.

Ronaldo bemutatását, a kötelezõ dekázást és nyitóbeszédet nyolcvanezer szurkoló látta a helyszínen. Ennyien egy ember miatt még nem voltak futballpályán. A hírek szerint sokak mellett az amerikai ESPN tévécsatorna és a vatikáni média is élõben közvetített Madridból. A neheze most jön: Ronaldo gyõzelemre kell, hogy vigye a Madridot. Nem könnyû mutatvány...