2024.04.26. - Ervin

Szabadlábon az elítélt pedofil

Szabadlábon az elítélt pedofil
Szabad embernek nyilvánította Roman Polanskit hétfõn a svájci igazságügyi miniszter, aki elutasította az Egyesült Államok kérelmét a filmrendezõ kiadatására.

A francia-lengyel állampolgárságú filmest szeptemberben tartóztatták le Svájcban nemzetközi elfogatóparancs alapján, amelyet az amerikai hatóságok adtak ki ellene egy 1977-ben elkövetett liliomtiprás miatt. A rendezõ december óta házi õrizetben várta ügyének rendezõdését.
A svájci illetékesek elsõsorban az amerikai hatóságokat hibáztatták, amiért nem tudtak hitelt érdemlõ bizonyítékokkal szolgálni a Polanski ellen 1977-78-ban folytatott bírósági eljárásról.

A svájci igazságügyi minisztérium hétfõi berni sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy nemzeti érdekek figyelembe vételével hozták meg a döntést az ügyben.

"Roman Polanski 76 esztendõs francia-lengyel filmrendezõt Svájc nem adja ki az Egyesült Államoknak. A szabadságát korlátozó intézkedéseket visszavontuk" - jelentette be Evaline Widmer-Schlimpf igazságügyi miniszter.

"Polanski úr immár szabadon mozoghat. 12.30 óta szabad ember" - mondta a miniszter. Widmer-Schlimpf hangsúlyozta, a svájci hatóságok "nem arról döntöttek, hogy a rendezõ bûnös-e vagy sem".

A Polanskihoz közel álló francia író és filozófus, Bernard-Henri Lévy elmondta, a filmrendezõ úgy érzi, igazságot szolgáltattak neki. Polanski gyorsan ki is használta újonnan jött szabadságát, és elhagyta gstaadi otthonát.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nem fûzött megjegyzést a kiadatási kérelem megtagadásához és Polanski szabadon bocsátásához.

A lengyel külügyminisztérium "nagy megelégedéssel" üdvözölte, hogy a rendezõ bonyolult jogi helyzetét és életkörülményeit figyelembe vevõ ítélet született. A lengyel diplomácia vezetõje, Radoslaw Sikorski megköszönte az "okos döntést" svájci kollégájának, Micheline Calmy-Rey-nek.

Frédéric Mitterrand francia kulturális és távközlési miniszter szerint Polanski visszanyert szabadsága örömhír a mûvésztársadalom számára. Mitterand hangsúlyozta, hogy a filmes életmûve végre újra az õt megilletõ helyre kerül.

A Rosemary gyermeke és A zongorista címû film Oscar-díjas rendezõjét azzal a váddal tartóztatták le 1977-ben az Egyesült Államokban, hogy leitatott és megerõszakolt egy 13 éves lányt. Polanski annak idején vádalku keretében bûnösnek vallotta magát. Az ezt követõ események képezték a hónapok óta húzódó kiadatási vita tárgyát.

A rendezõ ügyvédei azt állították, a bíró annak idején beleegyezett, hogy 90 napos elmeszakértõi megfigyelés után szabaduljon. Ám Polanskit az ítélethozatal elõtt úgy tájékoztatták, hogy a bíró megváltoztatta véleményét, és azért szökött Franciaországba, mert félt a sokéves börtönbüntetéstõl. Szökése óta az Egyesült Államokban elfogatóparancs volt érvényben a filmrendezõ ellen.

A rendezõt svájci alpesi nyaralójában, Gstaadban tartották házi õrizetben december óta.