2024.04.26. - Ervin

Megbukott a tisztiorvosi ellenõrzésen a Queen Mary 2 luxushajó

Megbukott a tisztiorvosi ellenõrzésen a Queen Mary 2 luxushajó
Az ötcsillagos cirkálón 2011 június elején tartottak rajtaütésszerû vizsgálatot az amerikai járványügyi hivatal és a nemzetközi hajózási társaság minõség-ellenõrzõ osztályának szakemberei, akik jelentésükben sok egyéb mellett „mocskosnak" titulálták a luxushajót. Igaz, követelményeik igen súlyosak, a maximálisan szerezhetõ 100 pontból 89 megszerzésével lehet átmenni a rostán, a Queen Mary 2. ezúttal csak 86-ot gyûjtött. Az ellenõrzés során nemcsak súlyos, de gyakran igen gusztustalan hibákra bukkantak az egészségügyi szakértõk. A QM2 fedélzeti medencéje hemzsegett a baktériumoktól, nemcsak a víz, de a csempék és burkolólapok tisztasága sem ütötte meg az elvárt szintet.
A konyhában patkány nyomaira, illetve csótányokra bukkantak, az elõkészítõ pultokon pedig halmokban állt a több napja romlott, fedetlen étel, és a luxuslakosztályok matracaiban, ágynemûjében is találtak komoly bõrreakciókat kiváltó élõsködõket.

A Queen Mary 2. kabinjainak ára egy egyhetes túrára 1200 és 6000 dollár (240 ezer–1,2 millió forint) között mozog. Kérdéses, mikor telik meg újra utassal a hajó, hisz a korábbi három fertõzéses botrány még elevenen él az utasok emlékezetében. A 2004 januárjában vízre bocsátott luxushajón elõször 2006 februárjában tört ki tömeges megbetegedés, akkor a legénység 31 tagja és 86 utas esett ágynak egy út során komoly bélfertõzéses tünetekkel, hányással, hasmenéssel, lázzal, szédüléssel.

2010 decemberében ismétlõdött meg a dolog, akkor egy komoly bélrendszeri panaszokat elõidézõ kórokozót, úgynevezett norovírust találtak a fedélzeten, amely hivatalosan 29 embert betegített meg. Ám az akkori, karib-tengeri körutazás résztvevõi nemcsak a beszedett fertõzés, hanem a kiszolgálás és a hajó koszos kabinjai miatt is szót emeltek.