2024.05.14. - Bonifác

Genetikailag tervezett ikreket hozott világra egy édesanya

Genetikailag tervezett ikreket hozott világra egy édesanya
Julia és Stuart 2005-ben házasodtak össze és azt gondolták, hogy a következõ évben szülõk lesznek.

A fiatalasszony azonban még következõ karácsonyra sem esett teherbe, ezért különleges vizsgálatoknak vetették alá, ahol kiderült: policisztás petefészek-szindrómában szenved, amely szinte lehetetlenné teszi számára, hogy természetes úton essen teherbe. A pár nem adta fel, és a mesterséges megtermékenyítést választották, aminek köszönhetõen késõbb egy egészséges ikerpárt hozott a világra.
Az elsõ embriókat 2008-ban ültették be a méhébe, és bár elõször úgy tûnt, sikeres volt az eljárás, Julia hathetes terhesen elvetélt. Ugyanez történt a következõ két beültetésnél is. Az orvosok ekkor kromoszóma-vizsgálatokat rendeltek el a házaspárnál, az eredmény pedig megdöbbentõ volt. Kiderült, hogy mind Stuart, mint Julia hibás géneket hordoztak: az egyik korai vetélést, a másik pedig a baba halvaszületését okozta.

„Teljesen összeomlottunk a hír hallatán. A szívem megszakadt, amikor megtudtam, hogy valószínûleg soha nem lehet gyermekem" – mesélte Julia.

Az orvosok ekkor genetikailag tervezett gyermekeket javasoltak. Ennek lényege, hogy szakemberek olyan embriókat válogatnak ki egy speciális eljárással, amelyek mentesek a hibás kromoszómáktól. 2010 decemberében a mesterséges megtermékenyítés után két Ilyen embriót ültettek be Julia méhébe és megtörtént a csoda, a magzatok fejlõdni kezdtek.

Julia terhessége egészen a 27. hétig komplikációk nélkül zajlott, amikor azonban idõ elõtt beindult a szülés. Az orvosok hetekig küzdöttek azért, hogy a gyermekek minél tovább a méhben fejlõdhessenek, majd császármetszéssel a világra segítették õket. A kis Holly és Aaron még több mûtéten is átesett. De egyéves születésnapjukon már két boldog és egészséges gyermekkel ünnepelhetett a család.

„Örökké hálásak leszünk az orvosoknak, akik lehetõvé tették, hogy szülõk legyünk" – tette hozzá a boldog édesanya.