2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint balesetben

Többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint balesetben
Többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint balesetbenKórházi bentlét vagy látogatás is végződhet kórházi fertőzéssel. Egy belső ÁNTSZ-vizsgálat jelentése szerint a fekvőbetegosztályok kétharmada nem felel meg a gyógyítás minimális szakmai feltételeinek sem. Az adatok nem nyilvánosak, de miért nem?! E szerint száz vizsgált szolgáltató közül huszonkettőnél – összesen 149 szakmában – nincs megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiányoznak az ellátáshoz szükséges megfelelő eszközök. A kórházak több mint 70 százalékában pedig nincs kellő számú szakorvos, illetve szakdolgozó.
Kézmosás, rendszeres fertőtlenítés a fertőzések ellen sokat segíthet!

Át kell írni a minimum-feltételeket
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta: újraírják az ellátási minimumokat, ám ez nem jelenti a jelenlegi szabályok felpuhítását. Átgondolják azonban, hogyan lehet jobban kontrollálttá tenni az intézményi feltételeket.

A kórházakban szerzett fertőzések halálos áldozatainak száma ötszöröse a közúti balesetekben elhunytakénak. Bizonyított tény; sok és sokféle fertőzés melegágya éppen a gyógyulás színtere. A kórházakban mindenütt előfordulnak kórokozók és baktériumok, ha lehet még nagyobb számban, mint bárhol közvetlen környezetünkben. Ezek jelenlétét teljes mértékben hatástalanítani nem lehet, semmiféle szabály, szigor nem alkalmas rá. Tehát biztonságos, steril környezetet csak a kórházak bizonyos területein, például a műtőkben várhatunk el.

Ötmillió fertőzés

Ezek a példák tükrözik azt a sokféle kockázati tényezőt, amely egy kórházban fertőzésekhez vezethet. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a kórházak "hozott anyagból" dolgoznak, a legkülönbözőbb típusú megállapított vagy rejtett betegségekkel érkeznek a páciensek, különböző szociális környezetből, esetleg legyengült immunrendszerrel - ezek mind olyan tényezők, amik növelik a fertőzési kockázatokat. A kórházakban azonban nemcsak a betegek vannak kitéve fertőzéseknek, hanem az ott dolgozók is. Nem véletlenül emlegették gyakran régebben, hogy a bányászok után az orvosok a legveszélyeztetettebbek. Hogy valójában sok vagy kevés a fertőzések száma kórházainkban, azt egyetlen szóval lehetetlen meghatározni Böröcz Karolina szerint: Bár nálunk pontos, naprakész adatok nem állnak rendelkezésre az összes kórházi fertőzés számáról, az Európai Betegség Megelőzési Központ (ECDC) vonatkozó becslése szerint, évente 5 millió fertőzés kialakulása várható a földrészen, ezek közül 1 százalék végződik biztos halállal, további 2,7 százalék pedig még lehet végzetes kimenetelű.

Magyarországon 3300 haláleset

Ha ezek függvényében nézzük a magyarországi helyzetet, azt láthatjuk, hogy a 2006. évi betegforgalmi adatokra vetítve - ez 1,8 millió kórházi ápoltat jelent - nálunk 90 ezerre rúghatott a kórházi fertőzések száma. Közülük 1 százalék, azaz 900 fertőzés végződhetett halállal, a kórházi fertőzést elszenvedett páciensek további 2,3 százalékának halálában, pedig közrejátszhatott ez a körülmény. Vagyis a kórházi fertőzésekből eredő halálozások száma, összességében elérhette a 3300-at. Ami azt jelenti, hogy a kórházi fertőzésekből adódó halálozás, első helyen áll hazánkban a fertőzések okozta halálozások listáján, jóllehet kisebb mértékű a baleseti halálozásnál. Természetes, hogy legkedvezőbb lenne nullára csökkenteni a kórházi fertőzések számát, de a baktériumok, vírusok és gombák egyre inkább szaporodó, minden ellenszert túlélő, edzett hadával szemben igen nehéz felvenni a harcot. Az elkerülhetőt mindenképpen el kell kerülni, ez egyéni és közös érdek olyan közintézményekben, ahova a betegek nyilvánvalóan gyógyulni mennek, és nem újabb betegségeket összeszedni esetleges fertőzések útján.