2024.04.26. - Ervin

Az ember és a pávián közös õse fiatalabb, mint gondolták

Az ember és a pávián közös õse fiatalabb, mint gondolták
Az emberek és az emberszabásúak rokonsági fokát már sokan boncolgatták, az eggyel nagyobb alcsoport, az óvilági majmok viszonylatában azonban kevés információnk van. Ez most megváltozhat egy Szaúd-Arábiában fellelt, eddig ismeretlen faj 28-29 millió éves kövületének köszönhetõen. Az óvilági, más nevükön keskenyorrú majmok csoportjába egyaránt beletartoznak az embert és a nagy emberszabásúakat, valamint a gibbonokat felsorakoztató emberszerûek (Hominoidea), és testvércsoportjuk, a farokkal rendelkezõ cerkóffélék (Cercopithecidae), ahova a páviánok és a langurok is tartoznak.
A mostani felfedezés szerint e két csoport késõbb vált szét, mint eddig hitték - írják a Michigani Egyetem kutatói a Nature címû folyóiratban.

William Sanders és társai egy 2009-ben Szaúd-Arábiában kiásott koponyatöredéket vizsgáltak meg. A koponya egy 15-20 kilogramm tömegû hímnemû állaté lehetett. Legszembetûnõbb jellemzõi a kiugró pofa, az orrmelléküregek hiánya valamint a nagy, széles zápfogak. Anatómiai jellemzõi alapján az állatot a szakértõk a keskenyorrú majmokhoz sorolták be, amelyek még az emberszerûek és a többi óvilági majom szétválása elõtt éltek. Ezek szerint a különválás késõbb, 29-24 millió ével ezelõtt következett be, mint azt genetikai elemzésekkel sikerült alátámasztani.

Az új majomfajt a Saadanius hijazensis névre keresztelték - a szaadan arabul majmot jelent, Hidzsáz tartomány pedig a lelet megkerülési helye. Korábbi genetikai vizsgálatok alapján az óvilági majmok és az emberszerûek utolsó közös õse 35-30 millió évvel ezelõtt élt, bár ezt kövület nem bizonyította.