2024.04.26. - Ervin

Egy csók - egy hónap börtön

A Nagy-Britanniában hetek óta feszült figyelemmel kísért per fellebbviteli tárgyalásán - a brit sajtó nagy terjedelmû hétfõi beszámolói szerint - az eljáró dubaji bíró 55 másodperc alatt hajította ki a 25 éves Charlotte Adams és 24 éves barátja, Ayman Najafi fellebbezését, helyben hagyva az elsõ fokú ítéletet.
Az ügy még novemberben kezdõdött, amikor egy 38 éves helybéli asszony - aki kislányával vacsorázott egy étteremben - értesítette a rendõröket, hogy a szomszéd asztalnál ülõ brit pár "szájon csókolta" egymást, mi több, egymás hátát is megsimogatták. A két britet letartóztatták és rövid úton egy hónap szabadságvesztésre, 270 fontnak megfelelõ pénzbüntetésre és kitoloncolásra ítélték. Az esetet súlyosbítja, hogy Najafi a kitoloncolással állását is elveszti, mivel másfél éve dolgozik Dubajban, egy brit marketingcég helyi részlegénél. Jóllehet szabadlábon védekezhetnek, útlevelüket azonban elkobozták, így nem hagyhatják el az emírséget a jogerõs ítéletig.

A fellebbezés hétvégi elutasítása után még maradt egy jogi fórum, a dubaji legfelsõbb bíróság, ám a brit pár ügyvédje szerint "elenyészõ" a siker esélye. Korábbi hasonló, sõt súlyosabb esetek intik a brit - és más nemzetiségû - turistákat arra, hogy az emírség szigorú erkölcsi törvényeit betû szerint be kell tartani.

Másfél éve például két britet háromhavi - fellebbezési után felfüggesztett - börtönre ítéltek azért, mert a rendõrség tengerparti szex közben érte tetten õket. A múlt hónapban egy indiai párt ítéltek szintén háromhavi szabadságvesztésre, miután "szaftos" sms-üzeneteket váltottak egymással.

A brit külügyminisztérium külön viselkedési szabálygyûjteményt tart érvényben a Dubajba látogatók számára. Eszerint a házasságon kívüli szex és a nyilvános helyen elcsattanó csók kerülése mellett még arra is vigyázni kell, hogy mit mond vagy mutat az ember, ugyanis "durva nyelvezet" vagy "illetlen gesztusok" használatáért is bíróság elõtt találhatja magát a vétkes.

Az sem mindegy, hogy milyen orvosságot visz magával az utas, mivel több - Nagy-Britanniában recept nélkül kapható - szer használatát tiltják a dubaji törvények.