2024.04.26. - Ervin

Átkelt a Csendes-óceánon a mûanyag palackokból épített hajó

Átkelt a Csendes-óceánon a mûanyag palackokból épített hajó
A Csendes-óceánt átszelõ 128 napos utazás után megérkezett Sydneybe a mûanyag palackokból és más újrahasznosított hulladékokból összetákolt katamarán, a Plastiki.

A 18 méteres hajó 2010 március 20-án hagyta el San Franciscót, majd hatfõs személyzettel a fedélzetén átkelt a Csendes-óceánon. A 14 800 kilométeres utazás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mûanyag hulladékok jelentette egyre nagyobb problémára és az újrafelhasználás lehetõségére.
A Plastiki - mely nevét Thor Heyerdahl papirusznád tutajáról, a Kon-Tikirõl kapta, mellyel a norvég kutató 1947-ben átszelte a Csendes-óceánt - teljes egészében újrafelhasznált hulladékból épült, energiáját pedig napelemekbõl, szélkerekekbõl és bicikli hajtotta áramgenerátorból nyerte. Teste mintegy 12 500 mûanyag palackból áll, melyeket cukornádból és kesuból készült természetes ragasztóanyag fog össze, árboca újrahasznosított alumínium öntözõcsövekbõl készült.

A bõ négyhónapos út alatt a hatfõs személyzet - köztük ketten Heyerdahl unokái - egy mindössze 6-szor 4,5 méteres kabinban élt, sós vízzel zuhanyozott, és saját vizeletükbõl visszanyert vizet is használt. Szárított ételekbõl és konzervekbõl álló étrendjüket csak ritkán egészíthették ki a fedélzeten mûvelt kis zöldségeskert termésével. Az úton hatalmas hullámokkal, esetenként több mint 110 kilométer/órás széllel és 38 fokos hõmérséklettel dacoltak. Pihenõhelyként csak kis csendes-óceáni szigetek, például Kiribati és Szamoa szolgáltak.

Az expedíciót a 31 éves David de Rothschild, a jól ismert brit bankárcsalád sarja vezette. De Rothschild a sydneyi kikötés után elmondta: a hajóút ötlete akkor merült fel benne, amikor elolvasta az ENSZ egy 2006-os jelentését, melyben a világszervezet figyelmeztet, hogy a hulladékok növekvõ mennyisége, különösen a mûanyagfélék, komolyan veszélyeztetik az óceánokat.

"Mindegy egyes darab mûanyag, amelyet az anyagtípus 1909-es felfedezés óta elõállítottak, még létezik, részben az óceánban található kis darabkák formájában. Szükségtelen probléma ez, melytõl nagyon egyszerûen megszabadulhatnánk. A mûanyagpoharakat és -zacskókat, a sztirol kávéspoharakat és fedõket - mindet azonnal betilthatnánk" - fejtegette David de Rothschild a dpa német hírügynökségnek.

A hajót mintegy százfõs éljenzõ tömeg fogadta Sydneyben, amint a világhírû operaház mellett elhaladva bedokkolt a kikötõbe. Vern Moen, a legénységgel tartó filmes ekkor üdvözölhette elõször újszülött gyermekét, akinek születését a Csendes-óceánon csak Skype-on keresztül követhette.

Bár a Plastikit az eredeti tervek szerint az út végeztével szétszerelték volna, Rothschild elmondása szerint most mégis azt fontolgatják, hogy megõrzik, és felhasználják késõbbi, hulladék-újrahasznosítást népszerûsítõ kampányaik során.